“Mums tagad pakārties?!” Siguldas domnieki lemj izlikt no dzīvokļa seniorus

tautaruna.lv 17.marts 2023, 0:30
 
Ekrānuzņēmums/TV3
Siguldas novada dome lēmusi izlikt no pašvaldības dzīvokļa senioru pāri, lai gan 20 gadus bijuši priekšzīmīgi īrnieki.

Senioru pāri - Laumu un Ludi - “Bez Tabu” uzklausīja jau otrreiz. Pirmoreiz pagājušogad pēc tam, kad Siguldas novada pašvaldība sirmgalvjus šokēja - lēma izlikt abus no vietvarai piederošā divistabu dzīvokļa, dodot izvākšanās laiku līdz septembra vidum. Lauma un Ludis 20 gadus dzīvo daudzdzīvokļu namā Siguldā, Lakstīgalas ielā, pašvaldībai piederošā dzīvoklī. To viņiem tūkstošgades sākumā pašvaldība ierādīja pēc tam, kad saimnieks nojauca namu, kurā agrāk pāris dzīvoja. Pēc “Bez Tabu” iesaistīšanās Siguldas novada pašvaldības vadība uzdeva atbildīgajiem speciālistiem pārskatīt lēmumu par īrnieku izlikšanu no dzīvojamām telpām. Pēc sižeta vietvara publiski pauda: “Pašvaldības vadība uzskata, ka esošie īrnieki var turpināt apdzīvot telpas.”

Otrreiz ar Laumu un Ludi “Bez Tabu” tikās šā gada februārī. Seniori aizvien dzīvo “uz koferiem”, jo pašvaldība, pārskatot pirmo lēmumu, šā gada janvārī tomēr atkārtoti lēma, ka īrniekiem, kuri 20 gadus godprātīgi pildījuši īres saistības, jāizvācas, dodot laiku līdz aprīļa beigām.

Lauma:

Labs teiciens - kā var nesolīt? Mums tagad pakārties vai sadzerties kaut kādas tabletes? Jau tā “uz nerviem” dzīvojam! Mana daktere teica, ka zvanīs uz domi, jo tas nav normāli, kā mēs jūtamies, kāds ir asinsspiediens! To teica daktere. Viņi pateica - atnāks tiesu izpildītājs un izmetīs pagalmā! Solīja, ka nokārtos, kaut ko palīdzēs, bet izrādījās, ka ne. Kad izliks pagalmā, iesim uz garāžu, kas arī nav mūsu. Tur jau mūsu mantas pelē!

Siguldas novada pašvaldības vadība izvairījās no sarunas par senioru pāra sāpi kameras priekšā. Pēc tielēšanās vietvara sarunai ar “Bez Tabu” deleģēja pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāju Zani Leimani. Viņa norādīja, ka “situācija ir neapskaužama”, tomēr uzsvēra, ka pašvaldībai jāievēro likums.

Zane Leimane, Siguldas novada pašvaldības pārstāve:
Ik pēc trim gadiem tiek vērtēts, vai cilvēks joprojām atbilst tiesiskajām normām un palīdzības saņēmēja statusam. Konkrētajā gadījumā tika konstatēts, ka seniori saņēma mantojumu. Tika mantots nekustamais īpašums. Mantojot nekustamo īpašumu, iegūstot mantu, ar ko rīkoties, viņi diemžēl nevar būt palīdzības rindā. Šis mantojuma fakts diemžēl neļauj vairs lietot palīdzības dzīvokli.

Seniors Ludis, kuru kopā ar sievu izliek no pašvaldības dzīvokļa, pirms dažiem gadiem mantoja no mātes vienistabas dzīvokli. Vēlāk Ludis mantoto mitekli pārdeva par 9000 eiro. Par šādu naudu citu dzīvokli Siguldā nevar iegādāties. Senioru pāris pašvaldības rīcību uzskata par netaisnīgu, jo reiz bija jau spiesti izvākties no mitekļa mājā, ko nojauca, un cerēja, ka šis dzīvoklis būs kā kompensācija līdz mūža galam. Tāpat viņi uzskata, ka bija netaisnīgi noteikt aizliegumu privatizēt mitekli. Ludis raidījumam stāstīja, ka, ierādot mitekli, tolaik pašvaldības vadība esot mierinājusi, ka var nesatraukties par privatizēšanu un ka dzīvot miteklī varēšot līdz mūža galam.

Pašvaldības pārstāve Leimane nekomentēja kāda iespējamos mutvārdu solījumos. “Ļaut privatizēt vai nē - tas bija atrunāts likumā. Tur bija skaidri rakstīts, ka dzīvoklis nav privatizējams. To noteica likums,” skaidroja Siguldas novada pašvaldības pārstāve.

Tāpat Leimane uzsvēra, ka dzīvoklis netika piešķirts kā kompensācija, bet gan kā palīdzība dzīvokļa problēmas risināšanā. “Ar cilvēkiem tika noslēgts īres līgums, kas noteica, ka viņi var dzīvot šajā dzīvoklī. Tas nekādi nav saistāms ar kompensēšanu.

Pašvaldībā norādīja, ka konkrēto dzīvokli paredzēts ierādīt tiem, kuri gaida dzīvokļu rindā. Lauma un Ludis par tiesībām palikt miteklī cīnīsies tiesā.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 8:15

Jaunākās diskusijas