Dabas vērotāja prognoze: cik drīz sagaidīsim +20 grādu siltumu

tautaruna.lv 28.februāris 2023, 2:30
 
Pixsell/PA Images/SCANPIX/LETA
Šī gada februāris pārsteidzis ar salīdzinoši siltiem laikapastākļiem. Tiesa, kā liecina dabas zīmju vērotāja V.Bukša prognozes, tad līdz +20 grādu siltumam jāpagaida vēl pāris mēneši.
V.Bukšs savā blogā publicējis ierakstu, kurā skaidro, ka, piemēram, laikapstākļi marta pirmajā pusē līdz 17.martam būtiski neatšķirsies no laikapstākļiem februārī. "Martā dažādi nokrišņi, bet vairāk saulainu dienu. Marta pirmajā pusē naktīs vēl sals un dažviet zem zvaigžņotām debesīm temperatūra var pazemināties zem mīnus 10 grādu atzīmes. Nakts sals neatkāpsies līdz Pavasara Mārai (25. marts). Marta beigās, ap Aleksiju (30.marts), tad, kad atgriezīsies pirmie stārķi, būs vairāk siltu un saulainu dienu."

Siltāki laikapstākļi pēc šī brīža prognozēm, iespējams, gaidāmi aprīļa izskaņā. "Aprīlī dažādi nokrišņi, bet kopumā maz. Šogad izpaliksim bez lieliem pavasara paliem, jo aprīļa pirmajā pusē naktīs vēl salnas, bet dienas pārsvarā sausas. Pavasarīgi siltu un jauku laiku sagaidīsim tikai pēc Lieldienām (9., 10. aprīlis). Ap Jurģi (23. aprīlis) varētu sagaidīt pavasara siltuma vilni, kad saulainajās dienās temperatūras paaugstināsies līdz +18, +20 grādiem," norāda V.Bukšs.

"Maijs caurmērā silts un mēreni mitrs. Maija pirmajā pusē - ievzieda vēsums. Ar nakts salnām. Maija otrajā pusē, ābeļziedā un mēneša beigās pērkona lietusgāzes un vasarīgs siltums, kad temperatūra var paaugstināties līdz +23, +25 grādiem," savā publikācijā blogā norādījis dabas vērotājs.

Tikmēr Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognozes liecina, ka šīs nedēļas sākums atnesīs nokrišņiem bagātu un vējainu laiku, gaidāms gan lietus, gan sniegs, tāpat arī putenis. Naktī uz trešdienu atmosfēras spiediens sāks paaugstināties, laika apstākļus noteiks anticiklons, līdz ar to debesis skaidrosies, laiks būs lielākoties sauss, un ar ziemeļu puses vēju pie mums strauji ieplūdīs aukstāka gaisa masa. Nedēļas vidū vietām naktī gaisa temperatūra pazemināsies pat līdz -20…-22°, arī dienas būs aukstas. Sala periods gan nebūs ilgs, jo jau nedēļas izskaņā atgriezīsies ciklonam raksturīgi laikapstākļi.

Otrdien laikapstākļus turpinās noteikt ciklons, bet dienā tā ietekme jau pakāpeniski sāks mazināties. Lai arī mākoņu būs daudz, brīžiem starp tiem izlauzīsies kāds saules stars. Daudzviet gaidāmi nokrišņi - vietām austrumos sniega sega palielināsies vēl par 1-4 cm. Ceļi joprojām būs slideni. Pūtīs mērens līdz mēreni stiprs dienvidrietumu, rietumu vējš, kas brāzmās pastiprināsies līdz 15-19 m/s, nakts vidū jūras piekrastē līdz 20 m/s, dienā vējš iegriezīsies no ziemeļu puses un pierims. Gan dienā, gan naktī gaisa temperatūra pieturēsies 0…-5° robežās, vien jūras piekrastē tā būs 0…+3° robežās. Svarīgi pieminēt, ka pēc nokrišņiem bagātā nedēļas sākuma naktī uz trešdienu virs Latvijas pastiprināsies augsta spiediena apgabals un ar ziemeļu puses vēju ieplūdīs aukstākas gaisa masas, līdz ar to gaisa temperatūra sāks strauji pazemināties - viss piesals.

Kā trešdien, tā arī ceturtdien debesī būs mainīgs mākoņu daudzums. Diennaktis paies bez būtiskiem nokrišņiem. Pūtīs lēns ziemeļu puses vējš, līdz ar to naktīs austrumos atsevišķos rajonos var veidoties migla, sarma. Naktī uz trešdienu valsts lielākajā daļā termometra stabiņš noslīdēs līdz -9…-14° atzīmei, vietām Kurzemes piekrastē līdz -5…-10°, bet valsts austrumos gaidāms sals pat līdz -20°. Dienās nebūs siltāks par -2…-7°, bet austrumos par -7…-13°. Nakts uz ceturtdienu varētu būt vēl aukstāka - debesīm skaidrojoties, vietām valsts austrumos temperatūra var pazemināties arī līdz -20…-22°.

Nedēļas izskaņā laikapstākļus atkal noteiks ciklonu darbība - gaidāms pelēcīgs un nokrišņiem bagāts laiks, gaisa temperatūra paaugstināsies un nedēļas izskaņā tik bargu salu vairs nesagaidīsim.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 20:24

Jaunākās diskusijas