Ārsts nosauc 4 iedzīvotāju grupas, kurām gripa ir visbīstamākā

tautaruna.lv 16.janvāris 2023, 15:15
 
Mārtiņš Zilgalvis/ F64 Photo Agency
2022.gada 7.decembrī Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) paziņoja par gripas epidēmijas sākuma. Profesors, kardiologs Andris Skride nosaucis četras iedzīvotāju grupas, kam gripa ir īpaši bīstama.
"Faktiski gripa kā tāda ir bīstama četrām riska grupām. Visbīstamākā - ļoti bīstama - grūtniecēm, bērniem līdz piecu gadu vecumam, senioriem virs 64 gadu vecuma un cilvēkiem ar zināmajām saslimšanām - cukura diabētu, nieru saslimšanām, sirds saslimšanām, kā arī cilvēkiem ar palielinātu ķermeņa masas indeksu un pacientiem ar plaušu saslimšanām," TV24 raidījumā "Dienas personība" norādījis A.Skride.

"Šīs ir tās lielās riska grupas, kurām ikgadēja vakcinācija pret gripu ir ļoti nepieciešama, lai nebūtu komplikāciju," skaidrojis mediķis.

Arī SPKC mājaslapā norādīts, ka vislabākā aizsardzība pret gripu un gripas izraisītām komplikācijām ir vakcinācija. Ņemot vērā, ka imunitāte izveidojas dažu dienu laikā pēc vakcinācijas, un gripas izplatība parasti ilgst līdz pat maija beigām, vakcinēties pret gripu vēl nav par vēlu arī epidēmijas laikā, īpaši, ja plānots saņemt veselības aprūpes pakalpojumus, piemēram, plānveida operācijas vai ārstēšanās stacionārā ārstniecības iestādē.

Lai izvairītos no inficēšanās un mazinātu citu cilvēku inficēšanās risku, ievērojiet vispārīgos pasākumus - pēc iespējas mazāk apmeklējiet publiskas vietas, kur pulcējas daudz cilvēku, notiek cilvēku drūzmēšanās, un mazāk izmantojiet pārpildītu sabiedrisko transportu, pareizi lietojiet sejas masku vai respiratoru FFP2 (nosedzot degunu un zodu), ja nav iespējams ievērot distancēšanos slēgtajās sabiedriskajās telpās, regulāri vēdiniet telpas, bieži un rūpīgi mazgājiet vai dezinficējiet rokas. Saslimšanas gadījumā palieciet mājās un sazinieties ar savu ģimenes ārstu. Neļaujiet slimiem bērniem apmeklēt izglītības iestādes un citus bērnu kolektīvus.

Nacionālais veselības dienests atgādina, ka gripas epidēmijas laikā no valsts budžeta līdzekļiem tiek apmaksātas ģimenes ārstu mājas vizītes pie gripas slimniekiem (ja reģistrētais pacients dzīvo ārsta pamatdarbības teritorijā). Šiem pacientiem par vizīti jāmaksā tikai valstī noteiktais pacienta līdzmaksājums - 2,85 eiro.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 3:27

Jaunākās diskusijas