Laika zīmju vērotājs atklāj, cik ilgi "īstu ziemu Latvijā nav ko gaidīt"

tautaruna.lv 9.novembris 2022, 4:50
 
Kaspars Krafts / F64 Photo Agency
Tuvojoties gada tumšākajam laikam, aktualizējies jautājums par to, kad Latvijā beidzot gaidāms sniegs. Kā liecina laika zīmju vērotāja Viļa Bukša prognozes, tad īsta ziema Latvijā nav gaidāma vēl vismaz tuvāko 4 nedēļu laikā.
"Novembris ir laiks, kad rudens ar ziemu cīnās. Nereti Mārtiņa mēnesī ir tā, ka no rīta lietus, bet vakarā jau snieg un putina. Ja Sala mēnesī jeb novembrī sniegs uzkrīt uz nesasalušas zemes un nenokūst, tad būs agrs pavasaris. Ja sniegs uzsnieg sasalušai zemei - tad nākošā gadā būs laba graudu raža. Ja Sala mēnesis auksts, tad marts būs silts. Ja snieg un stiprs sals, gaidāms bagāts gads. Silts un miglains novembris - bada gada vēstnesis. Ja novembrī odi - mīksta ziema. Ja daudz saulainu dienu - tad nākošā pavasarī agri jāsēj. Cik ilgi pēc Mārtiņiem (10. novembris) kokos vēl turas lapas, tik ilgi pēc Jurģiem (23. aprīlis) nebūs vēl zāles," savā blogā raksta V.Bukšs.

"Šogad novembra pirmajā pusē, laikā līdz Mārtiņiem (10. novembris), mērenam rudenim atbilstoši laikapstākļi. Mēneša sākumā īslaicīgi nokrišņi un temperatūra dienas laikā plus 8, +13 grādu robežās. Vēlāk katru dienu vietām neliels lietus, vairāk mākoņu un temperatūra no plus 2, 5 grādiem naktīs līdz plus 8, 11 grādiem dienas laikā. Vējš lēns līdz mērens. Rīta stundās daudzviet migla.Vēlāk, mēneša vidū, mākoņains, īslaicīgi nokrišņi, kas pārsvarā lietus un temperatūra dienas gaitā plus 2, plus 7 grādi. Naktīs, debesīm skaidrojoties, daudzviet neliels sals. Šajā laikā lietum var pievienoties slapjš sniegs un Austrumlatvijā var izveidoties neliela, nenoturīga slapja sniega sega. Ceļi slideni. Ar vienu vārdu sakot, Valsts svētku nedēļa var izvērsties par slapjdraņķa nedēļu," norāda laika zīmju vērotājs.

Viņš arī prognozē, ka novembra otrajā pusē, laikā ap Cecīliju (22. novembris), jau neatlaidīgāk sāks klauvēt ziema. "Sals naktīs pastiprināsies, un temperatūra pazemināsies līdz mīnus 3, mīnus 7 grādiem. Dienas laikā temperatūra 0, plus 5 grādi. Nokrišņi nelieli, bet tas var būt sniegs. Ceļi daudzviet apledos un slideni. Laikā ap Katrīnām (25. novembris) temperatūra paaugstināsies un ja naktīs vēl iespējami nelieli mīnusi, tad dienas laikā plus 3, plus 8 grādi. Vēlāk, mēneša beigās pirms Andrejiem (30. novembris), novembra miglas, smidzinošs lietutiņš un temperatūra dienas laikā ap plus 5, plus 7 grādi. Arī tālāk, līdz decembra vidum, īstu ziemu nav ko gaidīt. Temperatūra vēl šajā laikā no nelieliem mīnusiem līdz nelieliem plusiem, slapjš sniegs vai arī sniegs kopā ar lietu."

Temperatūras ziņā novembris, iespējams, būs siltāks par normu. "Nokrišņi saglabāsies normas robežās," skaidro V.Bukšs.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 20:04

Jaunākās diskusijas