Hermaņa secinājumi par notikumiem Uzvaras parkā saceļ komentāru vētru

tautaruna.lv 11.maijs 2022, 12:13
 
Rūta Kalmuka/F64
Pazīstamais Latvijas režisors Alvis Hermanis sociālajā vietnē Instagram dalījies ar saviem secinājumiem par pēdējo divu dienu notikumiem Uzvaras parkā.

Kā norāda režisors, viņam 11. maija rītā ir divi secinājumi par cilvēku pulcēšanos otrdienas vakarā Uzvaras parkā pie padomju pieminekļa.

"1. Vietējie politiķi nepārstāv latviešu tautas un valsts intereses.
2. Vietējā krievu kopiena kā izrādās ir Putina atbalstītāji. Un neviens no viņiem pat kaut kā necenšas pierādīt pretējo. Jautājums, ko ar to visu iesākt?" - raksta režisors.

Pie režisora ieraksta cilvēki komentāros pauž savu sašutumu par pēdējo dienu notikumiem, bet citi aicina A. Hermani neizteikties tik vispārīgi par krievvalodīgajiem Latvijā.

"Tas otrais secinājums ir trīsdesmit gadus vecs," pausts vienā no komentāriem.

"Pilnīgi piekrītu, man apkārt runājoša grupa krievvalodīgo un neviens no viņiem nebija mītiņā Ukrainas atbalstam, viņi dzīvo Latvijā un fano par putinu, tas ir dīvaini," norāda viena no sekotājām.

"Ko darīt? Krievu skolu slēgšana un izformēšana. Nevis formāla pāriešanu uz lv. Bez tā nekas nebūs. Ļoti ceru ka visa šī jezga mums palīdzēs attīrīties no 5.kolonnas," savus risinājumus piedāvā komentāra autors.

"Otrs secinājums nav patiess. Ir cilvēki, kas atbalsta. Bet noteikti nav godīgi un pareizi uzskatīt, ka visi krieviski runājošie domā līdzīgi. Margināli ir visur, katrā kopienā. Un no tā, ka ar šādiem secinājumiem arī mani pieskaita pie putina atbalstītājiem, man sāp sirds. Nedariet tā, lūdzu," raksta komentētāja.

"Pēc 9. un 10. maija putinistu spēka demonstrācijām un varas gļēvuma apliecinājumiem man kā latvietim ir skumji un bailīgi par Latvijas, manas tēvzemes, nākotni. Es saskatu dziļu un neslēptu lielai daļai sabiedrības piemītošu letofobiju," uzskata komentētājs.

"3.izskatās,ka arī kārtības struktūras (policija) ar savu bezdarbību ļauj šai publikai kāpt mums visiem uz galvas," trešo secinājumu ievieno komentāra autore.

"Esmu krieviete, biju pie pieminekļa gan 9. gan 10. maijā. Nebiju mitinga pret karu. Balsoju par Attīstībai/Par. Reizi divas nedēļas sūtu naudu un mantas uz Ukrainu, koordinēju bēgļus visā Eiropā. Un pēc jūsu posta redzu ka jūs esat ļoti emocionāls cilvēks, bet tomēr publisks, un man sāp no jūs teiktā," atklāta ir komentāra autore.

Jau ziņots, ka 9.maijā, neskatoties uz aicinājumiem nedoties pie pieminekļa, vairāki tūkstoši cilvēku, tostarp, Krievijas vēstniecības pārstāvji, dienas laikā novietoja ziedus pakājē. Otrdienas rītā pašvaldība atnestos ziedus aizvāca, tostarp, izmantojot traktoru.

Ziedu novākšana no pieminekļa pakājes izsauca asu reakciju sociālajos tīklos, turklāt bija gan šādas rīcības atbalstītāji, gan pretinieki. Tā rezultātā otrdienas vakarā pie pieminekļa atkal bija sapulcējušies vairāki simti cilvēku, tostarp tādi, kas slavināja Krievijas agresīvo rīcību.

Par nesankcionētas pulcēšanās organizēšanu pie pieminekļa Pārdaugavā Valsts policija pie atbildības sauks vismaz četras personas - bijušos Rīgas domniekus Alekseju Rosļikovu un Vadimu Baraņņiku un arī Latvijas Krievu savienības pārstāvjus.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 13:53

Jaunākās diskusijas