Golubevas ieraksts par izstādes nožogošanu Uzvaras laukumā pamatīgi sadusmo cilvēkus

tautaruna.lv 10.maijs 2022, 12:13
 
F64
Latvijas iekšlietu ministre Marija Golubeva 9. maijā mikroblogošanas vietnē Twitter informēja, kāpēc ir nožogota izstāde pie Uzvaras pieminekļa.
"Izstāde ir redzama, bet nožogota, lai kontrolētu plūsmu un nepieļautu cilvēku masveida pulcēšanos," ierakstā norāda ministre.

Viņa arī atzīmēja, ka Valsts policija Uzvaras parkā uztur kārtību un pārkāpēji, kas slavē agresoru, tiekot aizturēti.

Taču soctīklu lietotāji komentāros pie ministres ieraksta neslēpj sašutumu par šādu risinājumu, norādot, ka šādi tiek noniecināta izstādes, kas veltīta Ukrainas kara upuru piemiņai, jēga šajā dienā.

"Tā ir totāla #divkosība - pasludināt dienu par Ukrainas kara upuru piemiņas dienu, bet izstādi par kara upuriem paslēpt aiz žoga. Tā vietā atbrīvot ceļu uz okupantu pieminekli! Okupantu, kas šai brīdī okupē Ukrainu. Valdības darbi un runas totāli nesakrīt!" - komentārā raksta Sarma.

"Pilnīgi arī manas domas,kad to ieraudzīju,mani pārņēma tāds sašutums,noslēpti eksponāti,lai tie nedurtos acīs ziedu nolicējiem,tāda divkosība," pauž Ilga.

"Nē, izstāde nav redzama, apraksti nav salasāmi, jo atrodas aiz žoga, to novērtēja arī @ltvzinas. Valsts policija uzdeva par pienākumu ziedus novietot pie pieminekļa nevis atkritumos. Tā ir nodevība un kolaboracionisms. Tas vairo neuzticību un nicinājumu policijai," norāda komentētāja Linda.

"Tik pat labi, tad to izstādi varēja izvietot da vienalga kur, bet pie pieminekļa vienkārši norādīt adresi, kur to kāds, ja nu kādam no "ziedu nolicējiem" būtu tāda vēlme, to var apmeklēt un apskatīt. Un vēl ieejas cenu uzlikt. Pie viena varētu nopelnīt," sašutumu neslēpj Marģers.

"Dikti pretrunīgi, jo, ja ir izstāde, mazāk vietas, kur masveidīgi pulcēties. Būsim taču godīgi pieeja kā ''organizēt'' 9maija ballīti ir, darīt visu un visos veidos, lai nebūtu grautiņi un kautiņi, nevis kāda uzskatu pusē nostāties," komentārā norāda Ulvis.

"Jūs ņirgājaties par Latvijas tautu vai kā? Tās izstādes jēga bija 9.maijs un realitātes deva. Kaut pile. Bet tagad pastumjat malā,lai nav pulcēšanās. Tur bija jāpulcējas. Pie attēliem. Lai redz! Bet nē,nafig," norāda Elīna.

Jau vēstījām, ka sociālajos tīklos cilvēki bija sašutuši par to, kā organizēts 9.maija pasākums pie padomju pieminekļa Pārdaugavā. Neizprot izvietoto nožogojumu izkārtojumu, izliktos karogus un policijas noraidošo attieksmi pret tiem, kuri ieradušies nosodīt Krievijas uzsākto karu Ukrainā.

Kā zināms, Latvijā šogad 9.maijs bija Ukrainas cietušo un bojā gājušo upuru piemiņas diena, taču, neskatoties uz to, bija cilvēki, kas gājuši nolikt ziedus pie padomju pieminekļiem, svinot Padomju Savienības uzvaru pār nacistisko Vāciju Otrajā pasaules karā. Pēc Valsts policijas (VP) priekšnieka Armanda Ruka teiktā, ziedu nolikšana nebija aizliegta arī Lietuvā un Igaunijā, un novērots, ka Rīgā un citviet pulcēšanās bija salīdzinoši mazāka nekā citos gados.

Jau ziņots, ka Latvijā policija līdz pirmdienas plkst.23 saistībā ar 9.maiju kopumā aizturējusi 35 personas un sākusi 49 administratīvā pārkāpuma procesus.

Visvairāk pārkāpuma procesi - 20 - sākti Rīgas reģionā, Latgalē tādu ir 19, bet Kurzemes un Zemgales reģionos - katrā pieci. Administratīvā pārkāpuma procesi lielākajā daļā gadījumu sākti par militāras agresijas un kara noziegumu slavinošas simbolikas, pamatā Georga lentīšu, izmantošanu. Konstatēti arī tādi pārkāpumi kā atrašanās sabiedriskā vietā alkohola reibumā, traucējot sabiedrisko kārtību, amatpersonas likumīgo prasību nepildīšana vai amatpersonas darbības traucēšana un sīkais huligānisms.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 9:42

Jaunākās diskusijas