Soctīklos strauji izplatās video, kurā krievu viesis skaidro, vai Latvijā ir rusofobija

tautaruna.lv 21.aprīlis 2022, 3:30
 
Ekrānuzņēmums
Dažādos sociālajos medijos popularitāti guvis video, kurā jaunietis krievu valodā skaidro, kāpēc Latvijā nav rusofobijas.

Video, kas ievietots sociālajā vietnē TikTok, jaunietis, kurš, kā noprotams, bieži viesojas Latvijā, uzsver, ka šeit nav rusofobijas.

Viņš pamato, ka Latvijā ir krievu teātri, kinoteātros filmām ir krievu subtitri, mašīnas ar krievu numuriem, tostarp viņa tēva mašīna, brīvi pārvietojas un neviens ntās neaiztiek. Viņš arī dalās pieredzē, kad nesen Latvijā bijis restorānā, kur viesmīlis viņam atvainojies, ka neprot krievu valodu, taču jaunais vīrietis uzsver, ka viņam tā nav obligāti jāprot.

"Latvijā nav nekādas rusofobijas. Rusofobija ir kaut kas, ko izdomājuši krievi Krievijā," saka video autors. "Pēdējo desmit gadu laikā esmu bieži šeit bijis un pa šo laiku nekad neesmu sastapies ar situāciju, kad man būtu nekomfortabli, jo esmu krievs."
@oxford_to_patriki Paldies, Latvijā! There’s no russophobia in Latvia and there never was! #latvija #latvia #латвия #русофобия #Russophobia #paldies ♬ оригинальный звук - oxford_to_patriki

Tāpat puisis atzīmē, ka, ja Latvijā latvietis ar krievu runā latviešu valodā, tad "viņš, visticamāk, to dara, jo atrodas Latvijā un, ja cilvēks atrodas Latvijā, viņam ir visas tiesības to darīt latviešu valodā, jo tā ir valsts, kurā runā latviešu valodā".

Video izplatījies arī citās sociālajās vietnēs, bet komentāros daudzi Latvijā dzīvojošie krievi piekrīt paustajam.

Ar video mikroblogošanas vietnē Twitter dalījies mūziķis Lauris Reiniks, komentējot: "Čalītis visu pasaka kā ir."

Vietnē TikTok tam ir daudzi komentāri krievu valodā, kuros Latvijā dzīvojošie krievi dalās ar savu pieredzi.

"Esmu rīdziniece, 39 gadi. Rusofobijas te nav! Iespējams, es neesmu ar to saskārusies, jo visur runāju latviski? Un uzskatu to par normu," krievu valodā pie video komentārā raksta Eva.

Valērija raksta: "Man ir 35 gadi. Piedzimu un dzīvoju Latvijā. Esmu krieviete Nav šeit rusofobijas. Visa rusofobija ir tikai internetā."

"Es Rīgā apmeklēju krievu bērnudārzu, gāju skolā krievu klasē un nekad dzīvē neesmu saskārusies ar naidu no cilvēkiem, kuri runā latviešu valodā," pauž Viktorija.

"Latvijā nav rusofobijas no cilvēkiem, bet toties ir no valdības," uzskata Vadims.

"Tas, ka neesat kaut ko redzējis, nenozīme, ka tā nav. Es gan teiktu, ka rusofobija šeit drīzāk ir virtuāla - internetā, politikā utt. Dzīvē ar to saskaries reti vai vispār nesaskaries, bet internetā regulāri," komentārā norāda Tatjana.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 6:27

Jaunākās diskusijas