Maskaviete atklāj, kāda pēc sankcijām tagad ir ikdiena pilsētā

tautaruna.lv 20.marts 2022, 0:30
 
EPA/Scanpix/Leta
Maskaviete Darja, kuras vārds ir mainīts, raidorganizācijai BBC atklājusi, kā pret Krieviju vērstās sankcijas jūtamas viņas ikdienā.
Darja dzīvo Maskavas centrā un saka, ka vēl nav redzējusi, ka veikalos būtu tukši plaukti. "Pārtika nepazudīs, bet kļūs dārgāka. Cik daudz dārgāka, es nevaru iedomāties, un man ir bail par to domāt," BBC citē Darju.

Darjai esot krājumi. Viņa esot jau laicīgi iegādājusies četrus kilogramus kafijas, četrus litrus saulespuķu eļļas, četrus litrus olīveļļas un četras pudeles viskija. Tāpat sieviete BBC atklāj, ka pasūtījusi medikamentu krājumus trim mēnešiem, jo dažas no zālēm jau tagad esot grūti iegūt.

Darju uztrauc tas, ka cilvēki zaudē savas darba vietas, kad Krieviju pamet lielas starptautiskās kompānijas: "Pagaidām valsts finansētie projekti, pie kuriem strādāju, nav zaudējuši finansējumu, taču es ļoti baidos zaudēt darbu."

Viņu satrauc tas, ka pilsētā palielināsies laupīšanas un zādzības, kad pēkšņi pieaugs nabadzība, cilvēkiem zaudējot darbu.

Virspusēji skatoties, var šķist, ka Maskavā nekas nav mainījies, BBC saka Darja. Pilsētas kafejnīcas un restorāni ir pilni, metro strādā, joprojām ir sastrēgumi. "Tas ir, ja jūs neredzat protestus, kratīšanas un radošo cilvēku aizbraukšanu, kuri rada lielu troksni par aiziešanu. Arī daudzi citi cilvēki droši vien klusi dodas prom. Tas man rada sajūtu, ka mums tiek atņemts gaiss," saka Darja.

Darja uzskata, ka prezidents Putins ir atbildīgs par sakncijām, bet lielākā daļa Krievijas iedzīvotāju saņem ziņas no valsts pārvaldītajiem palšsaziņas līdzekļiem, kas izplata Kremļa propagandu, kas vērsta pret Ukrainu. Daudzi viņu atbalstot un pie sankcijām vaino Rietumus, norāda Darja, atzīmējot, ka tie, kas neatbalsta karu, nereti klusē, jo ir riskanti kritizēt valsts vadītāju.

Jau ziņots, ka ES gatavo ceturto sankciju kārtu pret Krieviju, piektdien neformālā ES līderu samitā Versaļā paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Plašāku informāciju par jaunajām sankcijām viņa nesniedza, bet avoti ziņu aģentūrai DPA atklāja, ka ES valstis un sabiedrotie, tostarp ASV, gatavojas atcelt Krievijas kā "vislielākās labvēlības valsts" tirdzniecības statusu Pasaules tirdzniecības organizācijā.

Šīs statusa atņemšana Krievijai var novest pie tarifu piemērošanas Krievijas precēm.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 8:06

Jaunākās diskusijas