Latvijas ārste skaidro būtisko par jauno vakcīnu "Novavax"

tautaruna.lv 22.februāris 2022, 10:30
 
Kaspars Krafts/F64
Ģimenes ārste Gundega Skruze - Janava sociālajā vietnē Twitter sniegusi skaidrojumu par jauno vakcīnu "Novavax".

Kā ierakstā norāda ārste, cilvēkiem, kuriem joprojām ir šaubas par mRNS un vīrusa vektoru vakcīnu drošību, tagad būšot pieejama klasiskā varianta vīrusu daļiņas jeb "subunit protein" vakcīna pret Covid-19, proti, Nuvaxovid ("Novavax").

"Vakcīnas princips līdzīgs garā klepus un pneimokoku vakcīnai - sastāvā ir attīrīta, nepatogēna vīrusa daļiņa (konkrēti - pīķa proteīns), kas izsauc imūno atbildi, bet nekadā veidā nevar izsaukt saslimšanu. Šādu tehnoloģiju cilvēkiem paredzētās vakcīnās izmanto kopš 1981.gada," skaidro ārste.

Viņa atklāj, ka, kā adjuvants tiek izmantots Matrix-M, veidots no organiskiem savienojumiem, kas savukārt iegūti no auga. "Jā, tieši tā, auga - ir tāds koks Quillaja saponaria, ko google iztulko kā "ziepju miza". Anyway, nekāda alumīnija, atšķirībā no ūdens, ko dzeram, un gaisa, ko elpojam," norāda G. Skruze - Janava.

Viņa arī pauž, ka "Novavax" vakcīnu varēs izmantot gan pamata vakcinācijai, kas būšot divas devas ar trīs līdz astoņu nedēļu intervālu, gan balstvakcinācijai.

"Efektivitāte? Pētījumi pirms-omikrona laikā parādīja 87-90% aizsardzību pret smagām slimības formām," piebilst ārste.

Jau vēstīts, ka februāra pēdējā nedēļā Latvijā plānots saņemt pirmās ražotāja "Novavax" vakcīnas pret Covid-19, valdības sēdē pastāstīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

"Novavax" ražoto vakcīnu Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) lietošanai Eiropas Savienībā apstiprināja pērn 20.decembrī. Līdz ar to tā kļuva par piekto Eiropas Savienībā izmantojamo vakcīnu pret Covid-19.

"Šī vakcīna ir interesanta ar to, ka tā ir cita tehnoloģija - tā ir tradicionāla vakcīnu tehnoloģija un izstrādāta lēnāk nekā citas. Mēs ceram, ka tas varētu radīt zināmu interesi vismaz daļā no atlikušās skeptiskās Latvijas sabiedrības daļas, kurā bijis kāds viedoklis par līdz šim pie mums pamatā izmantotajām vakcīnām," par šo vakcīnu valdības sēdē izteicās veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Latvijā ir pieejamas četras lietošanai Eiropas Savienībā apstiprinātās vakcīnas pret Covid-19 - "Pfizer"/"BioNTech", "Moderna", "AstraZeneca" un "Johnson&Johnson", taču "AstraZeneca" vakcīnu zemā pieprasījuma dēļ Latvijā faktiski vairs nelieto, un arī "Johnson&Johnson" vakcīnu izmantošana arvien samazinās, jo eksperti atzīmējuši tās salīdzinoši mazāko efektivitāti.

2020.gada decembrī kā pirmos Latvijā pret Covid-19 sāka vakcinēt lielo slimnīcu darbiniekus, bet masveidīgāka iedzīvotāju vakcinēšana sākās 2021.gada marta izskaņā. Latvijā vakcīnas pret Covid-19 iedzīvotājiem ir pieejamas no piecu gadu vecuma.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 10:44

Jaunākās diskusijas