Latvijas epidemiologs komentē PVO prognozi, ka pandēmija varētu beigties pēc omikrona viļņa

tautaruna.lv 5.februāris 2022, 14:32
 
pexels.com
Vakcinācijas procesa koordinators, epidemiologs Ņikita Trojanskis kanāla TV24 raidījumā "Uz līnijas" komentēja PVO prognozi par pandēmijas beigām.

Pasaules Veselības organizācijas(PVO) Eiropas reģiona direktors Hanss Klūge iepriekš neizslēdz iespēju, ka pēc koronavīrusa omikrona paveida pašreizējā viļņa pandēmija Eiropā varētu beigties.

Epidemiologs šo prognozi nodēvē par "interesantu provokāciju", jo viss esot atkarīgs no tā, kā tiek definēta pandēmija.

"Ir skaidrs, ka vīruss turpina mutēt un attīstīsies jauni celmi. Tai pat laikā ir arī skaidrs, ka cilvēku imunitāte pēc vakcinācijas un pārslimošanas daļēji pasargā mūs arī no nākamajiem celmiem, jo vīruss nevar mainīties tik ļoti, lai nākamais burts būtu tik ļoti atšķirīgs no omikrona, ka no iepriekšējās imunitātes nav jēgas," pauž epidemiologs.

Viņš atzīmē, ka, visticamāk, tuvākajā nākotnē mēs visi inficēsimies un izslimosim vīrusu, bet slimnīcās cilvēki vairs nenokļūs, jo neslimos tik smagi.

Klūge intervijā AFP norādīja, ka tiklīdz pašreizējais omikrona vilnis, kas ir pārņēmis Eiropu, noplaks, "dažas nedēļās un mēnešus būs globālā imunitāte vai nu vakcīnas dēļ, vai arī tāpēc, ka cilvēkiem būs imunitāte inficēšanās dēļ. "Mēs sagaidām, ka būs klusuma periods, pirms Covid-19 varētu atgriezties tuvāk gada beigām, bet tā obligāti var nebūt pandēmijas atgriešanās," sacīja Klūge.

Dažās Eiropas valstīs saistībā ar omikronu, kas ir lipīgāks, bet mazāk bīstams, saskata iespēju izkļūt no pandēmijas un sāk atcelt ierobežojumus.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 14:14

Jaunākās diskusijas