Kā veikali Latvijā kontrolēs, vai pircējs ir uzvilcis derīgu masku?

tautaruna.lv 23.janvāris 2022, 10:20
 
pexels.com
Veikalu tīkla "Lats" valdes priekšsēdētājs Raimonds Okmanis kanāla TV24 raidījumā "Preses klubs" komentējis, kā veikali grasās kontrolēt to, vai klientiem uzvilktas medicīniskās maskas, respiratori.

Jau vēstīts, ka no 25.janvāra publiskās vietās varēs lietot tikai medicīniskās maskas vai ne zemākas klases kā FFP2 respiratorus bez vārsta.

R. Okmanis norāda, ka šos noteikumus kontrolē policija, bet veikali cenšas sekot valdības rīkojumiem.

"Es domāju, ka būs kaut kāds pārejas periods," norāda R. Okmanis. Pēc viņa sacītā noprotams, ka arī atbilstošu masku nēsāšanu veikalos uzraudzīs veikala darbinieki.

Viņš norāda, ka sākuma periodā, visticamāk, cilvēkiem ar auduma maskām vienkārši tiks norādīts, ka obligātas ir medicīniskās maskas vai respiratori.

Viņš atzīmē, ka būtisks jautājums ir arī šo medicīnisko masku un respiratoru pieejamība.

"Šīs maskas ir it kā pieejamas internetā, bet, kad gribi pasūtīt lielāku daudzumu - pasaka, ka mums viņu nav," norāda R. Okmanis. "Tāpēc šis lēmums ir diezgan sasteigts."

Kā zināms, līdz ar Ministru kabineta pieņemtajiem grozījumiem noteikumos par epidemioloģiskās drošības pasākumiem Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai, būs aizliegta auduma masku valkāšanu publiskās vietās.

Veselības ministrija (VM) grozījumu anotācijā skaidro, ka pētījumi liecina, ka medicīnisko sejas masku efektivitāte, salīdzinot ar citu materiālu sejas aizsegiem, ir visaugstākā un sasniedz vismaz 90%, bet sejas maskas nav pietiekams aizsardzības līdzeklis pret ļoti sīku daļiņu, tai skaitā vīrusu, ieelpošanu. Savukārt respiratori bez vārsta aizsargā ne tikai pret izelpoto daļiņu nonākšanu apkārtnē, bet arī pret daļiņu ieelpošanu no apkārtējās vides.

VM aicina ņemt vērā, ka medicīniskās sejas maskas un respiratori ir standartizēti un to efektivitātei ir starptautiski noteiktas konkrētas prasības. Tādēļ, pareizi lietojot medicīnisko sejas masku vai respiratoru, var garantēt to efektivitāti. Savukārt nemedicīniskajiem sejas aizsegiem nav nekādu konkrētu prasību vai standartu, un tās var būt kā ļoti kvalitatīvas ar augstu aizsardzības pakāpi, tā ļoti nekvalitatīvas ar ļoti zemu aizsardzības pakāpi, tādēļ nemedicīnisko sejas aizsegu pareiza lietošana negarantē pietiekamu aizsardzību.

Nemedicīnisko sejas aizsegu lietošana ir pamatota tad, kad ir ierobežota medicīnisko sejas masku un respiratoru pieejamība un ir nepieciešams tos saglabāt ārstniecības personām.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 0:05

Jaunākās diskusijas