Latvijas speciālists atklāj, vai Covid-19 tiešām šobrīd pašiznīcinās

tautaruna.lv 27.decembris 2021, 15:13
 
Dmitrijs Suļžics/F64
Biomedicīnas pētījumu un studiju centra direktors Jānis Kloviņš kanāla TV 24 raidījumā "Uz līnijas" komentējis izteikumus, ka omikrons ir Covid-19 pašiznīcināšanās process.

J. Kloviņš norāda, ka vairāk tomēr nepiekrīt šādam apgalvojumam.

"Es noteikti piekrītu, ka vīrusa tendence mainīties, pielāgoties un globālajai tendencei ir jābūt tādai, ka vīruss kļūst vājāks. Tas nenozīmē, ka viņš kļūst mazāk lipīgs, bet viņam pašam kļūst izdevīgāk, ja viņš kļūst vājāks," norāda J. Kloviņš.

Viņš gan atzīmē, ka šādu procesu nedēvētu par "pašiznīcināšanos" un prognozē, ka "visticāmākais scenārijs" ir tāds, ka šis vīruss paliks mūsu vidē kā viens no kārtējiem koronavīrusiem.

Jau vēstīts, ka Latvijas Infektoloģijas centra vadītāja, profesore Baiba Rozentāle nākusi klajā ar nomierinošu informāciju par jaunā Covid-19 paveida - omikrona - bīstamību. Viņa TV 24 raidījumā “Dienas personība” pieļāva, ka omikrons iezīmē Covid-19 pašiznīcināšanās procesu un slimības klīniskā gaita neliecina, ka tas varētu būt tik bīstams un nāvējošs kā vīrusa Delta paveids.

"Vīruss, protams, nezin, ka viņam pastāv pašiznīcināšanās draudi. Klīniski skatoties, omikrona gadījumā slimība notiek ar paaugstinātu temperatūru, lauž kaulus, sāp galva, līdzīgi simptomi, kā pie gripas. Tiesa gan, mēs nezinām, kā slimības gaita noritēs pacientiem, kuri ir sasnieguši, 50-60 gau vecumu, jo Dienvidāfrikas republika runā par 25-35 gadus veciem pacientiem.

Bet kopumā - omikrona gadījumā klīniskā gaita neliecina, ka mums ir lieli draudi. Tas, ka omikrons izplatīsies - protams, kā jebkura gaisa pilienu infekcija - ar cilvēka pārvietošanās ātrumu," pauda B. Rozentāle.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:04

Jaunākās diskusijas