Skaidro, kādu balstvakcīnu izvēlēties katrai potei

tautaruna.lv 2.decembris 2021, 10:30
 
Reuters/Scanpix/Leta
Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja Daze Zavadska kanāla TV24 raidījumā "Uz līnijas" skaidroja, kādu balstvakcīnu izvēlēties.

D. Zavadska atklāja, kādas balstvakcīnas vislabāk izvēlēties katrai no potēm pret Covid-19.

Ja pirmās divas devas ir bijušas "AstraZeneca" vakcīna, tad balstvakcīnai var izvēlēties "AstraZeneca" devu, bet ieteicams tomēr dot priekšroku kādai no "ziņneša" vakcīnām. Speciāliste norāda, ka senioriem un cilvēkiem ar blakussaslimšanām iesaka izvēlēties "Moderna" vakcīnu, bet gados jaunākiem cilvēki varot izmantot "Pfizer"/"BioNTech" vakcīnas devu.

Ja saņemtas divas "Pfizer"/"BioNTech" vakcīnas devas, tad balstvakcīnai labāk izvēlēties šī paša uzņēmuma vakcīnu vai pusdevu "Moderna" vakcīnas.

Ja vakcinācijas kurss iziets ar "Moderna" vakcīnu, tad balstvakcīnai D. Zavadska iesaka izvēlēties pusdevu "Moderna" vakcīnas. Ja kādu iemeslu dēļ šī vakcīna nav pieejama, tad var saņemt arī "Pfizer"/"BioNTech" devu.

Savukārt, ja saņemta viena "Johnson&Johnson" vakcīnas deva, tad noteikti iesaka izvēlēties kādu no "ziņneša" vakcīnām - ideālā gadījumā "Moderna".

Speciāliste arī atzīmē, ka to, cik lielai jābūt devai, cilvēkam, saņemot balstvakcīnu, nav jānorāda.

"Visiem vakcinācijas centriem ir šī "čekliste", lai vēlreiz atgādinātu sev un nebūtu šīs kļūdas, kuru vakcīnas devu cilvēks saņem, kādas iepriekšējās divas ir saņemtas. Mums vajag maksimāli izvairīties no riska, ka tiek pieļauta kļūda. Tāpēc, ja pats nesaproti un neorientējies, tad ejam uz vakcinācijas centru, kur cilvēkiem priekšā jābūt konsekventiem," pauž D. Zavadska.

Jau vēstīts, ka no šodienas, 2.decembra, balstvakcinācijas process tiks organizēts saskaņā ar jaunākajām Imunizācijas valsts padomes rekomendācijām, tādējādi papildus jau līdz šim noteiktajām iedzīvotāju grupām baltsvakcināciju vajadzēs saņemt visiem iedzīvotājiem vecumā no 40 gadiem, savukārt iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 39 gadiem varēs saņemt balstvakcināciju.

Kā informēja Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļas pārstāve Zaiga Barvida, baltsvakcināciju "AstraZeneca" gadījumā varēs saņemt visi iedzīvotāji no 18 gadiem, ja pēc otrās devas saņemšanas ir pagājuši pieci mēneši.

Ražotāja "Johnson&Johnson" gadījumā baltsvakcināciju pret Covid-19 varēs saņemt visi iedzīvotāji no 18 gadiem, ja pēc šī ražotāja vakcīnas saņemšanas ir pagājušas astoņas nedēļas.

Savukārt "mRNS" vakcīnu - "Pfizer"/"BioNTech" un "Moderna" - gadījumā baltsvakcināciju pret Covid-19 varēs saņemt visi iedzīvotāji no 18 gadiem, ja pēc otrās devas saņemšanas ir pagājuši seši mēneši.

Attiecībā pret balstvakcināciju tiem, kas saņēmuši "Johnson&Johnson" vakcīnu un izslimojuši, nodaļā norāda, ka personām, kuras saņēmušas vienu šīs vakcīnas devu un tām bijis pozitīvs SARS CoV-2 PĶR tests, balstvakcinācija nepieciešama sešus mēnešus pēc vakcīnas saņemšanas vai pārslimošanas brīža, atkarībā no tā, kas bijis pēdējais.

Balstvakcinācija pret Covid-19 nav nepieciešama (izņemot cilvēkus ar būtiski novājinātu imūno sistēmu) tiem, kuriem pirms, pēc vai starp abām vakcīnas devām bijis pozitīvs SARS CoV-2 PĶR tests.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 17:42

Jaunākās diskusijas