"Vakcīna viena pati no šīs bedres neizvilks"; Latvijas mediķe akcentē būtisku pandēmijas problēmu

tautaruna.lv 25.novembris 2021, 12:30
 
pexels.com
Bērnu klīniskā universitātes slimnīcas Infekciju kontroles dienesta vadītāja pienākumu izpildītāja un pediatre Dana Isarova mikroblogošanas vietnē Twitter paudusi bažas par mazo uzmanību, kas tiek pievērsta citiem drošības pasākumiem bez vakcinācijas attiecībā uz Covid-19 izplatību.

Kā ierakstā norāda mediķe, kamēr plaši tiek diskutēts par vakcināciju, īpaši balstvakcīnām, maz tiek vērtēti drošības pasākumi, kas attiecas uz telpu ventilāciju un gaisa kvalitāti.

"Katru dienu redzu, kā cilvēki cepas un vārās par booster devu, bet cepienu par to, ka mūsu valstī no Covid-19 pasargā stikla starpsiena vai cepienu par to, ka nav skaidrs, kā tieši tiek realizēts MK 662.noteikumu 18.punkts, es kaut kā joprojām neredzu," ierakstā pauž mediķe, piebilstot, ka "vakcīna viena pati par sevi mūs no šīs bedres neizvilks, dārgie", jo "vakcīnas spējas pasargāt ir līdz noteiktai robežai un paļaujoties tikai uz vakcīnu, šo pandēmiju mēs neuzveiksim".

Jānorāda, ka Ministru Kabineta 662. noteikumu 18. punkts nosaka: "Pakalpojuma sniedzējs vai darba devējs nodrošina ventilāciju ar mehāniskās ventilācijas sistēmu vai dabīgo ventilāciju, lai oglekļa dioksīda (CO2) līmenis nepārsniedz 1 000 ppm, un atbilstoši iespējām veic nepārtrauktu vai regulāru gaisa kvalitātes kontroli."

"Respirators un adekvāta vēdināšana. Vakcīna un būsteris nav panaceja un nav neredzams vairogs, kas organismā neielaiž vīrusu. Būsteris, diemžēl, bez pārējiem profilakses elementiem ir daļēji psihes nomierinošs līdzeklis kā bērnam knupītis," vēlāk komentārā norāda mediķe.

Par telpu ventilācijas un vēdināšanas problēmu mediķei piekrīt arī vairāki komentētāji, uzsverot, ka ar to nācies saskarties gan skolās, gan darba vietās.

"Lai arī saprotu bažas par būsteri, es nevaru nepiekrist par ventilācijas jautājumu. Šī problēma ir jau gadu desmitus veca. Kā miru no bezgaisa nost klases telpās, tā tas turpinājās arī universitātē un visos birojos, kur strādāju. Plus vēl atvērts logs kā latvieša bubulis," komentārā pauž Twitter lietotāja.

"Es domāju brīdī, kad valsts galvenie inženieri sāks stāstīt, ka vispār ventilācija nav svarīga tik sausina gaisu un veicina epidēmijas un kapēc jūs vispār iedomājaties, ka bērniem co2 ir bīstams, būs skaļāki bļāvieni arī par ventilāciju," uzskata komentētāja.

"Šis bija viens no punktiem, kuru izlasot, padomāju - nu kā tad to reāli dzīvē ieviesīs? Ja es strādāju vietā, kur jau vairākus gadus pa vasaru ir pat +28° un neviens neko tā arī nedomā darīt.. Paskatās, paskatās un saka - jāmaina ventilācijas sistēmas.. Un viss.." - norāda komentāra autors.

"Par kopējo izpratni par Mk.662 18. punktu diemžēl liecina arī tas, ka, iespējams, vienīgais valsts pārvaldes iepirkums par gaisa kvalitātes mērītājiem ir IZM - skolām. Paātrinātas(!!) procedūras kārtībā mēritājus plānots piegādāt līdz 31.decembrim (izsludināja 14. jūlijā)," uzskata komentētājs.

"Kopš pandēmijas sākuma neloģiski ir kvadrātmetru ierobežojumi, netiek ņemta vērā telpas kubatūra. Lielajos tirdzniecības centros, nemaz nerunājot par angāra tipa lielveikaliem ir krietni labāka ventilācija, ka mazajos veikaliņos, kas nez kapēc var strādāt sarkanā režīmā," akcentē Twitter lietotājs.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 14:10

Jaunākās diskusijas