Latvijas epidemioloģe skaidro, vai vajadzēs 4. poti pret Covid

tautaruna.lv 27.novembris 2021, 10:08
 
f64.lv, Dmitrijs Suļžics
Epidemioloģe Anda Ķīvīte-Urtāne kanāla TV 24 raidījumā "Uz līnijas" atbildējusi, vai būs nepieciešama arī 4. vakcīna pret Covid-19.

Atbildot uz jautājumu, viņa atzīmē, ka jāskatās, uz cik ilgu laiku iedarbīga būs balstvakcinācija.

"Zinātnieki lēš dažādi. Vieni lēš, ka diezin vai būs tā, ka pēc pusgada vajadzēs ceturto poti un nākamās, jo šī te balstvakcīna nodrošinās imunitāti uz ilgu laiku. Bet viena no versijām varētu būt, ka nav reāla "nulles kovida" iespēja, tāpēc ļoti iespējams, ka varbūt mums būs vajadzīga sezonāla vakcinācija, līdzīgi kā pret gripu," pauž epidemioloģe, uzsverot, ka tās ir pārdomas.

Epidemioloģe uzskata, ka "kādreiz" vakcinācijas sertifikātiem būs derīguma termiņš, bet šobrīd nav nepieciešamības tādu noteikt.

Kā zināms, lietošanai Eiropas Savienībā pašlaik ir apstiprinātas četras vakcīnas pret Covid-19 - "Pfizer"/"BioNTech", "Moderna", "AstraZeneca" un "Johnson&Johnson" jeb "Janssen", taču "AstraZeneca" vakcīnu zemā pieprasījuma dēļ Latvijā faktiski vairs nelieto. 2020.gada decembrī kā pirmos Latvijā pret Covid-19 sāka vakcinēt lielo slimnīcu darbiniekus, bet masveidīgāka iedzīvotāju vakcinēšana sākās 2021.gada marta izskaņā. Latvijā vakcīnas pret Covid-19 iedzīvotājiem ir pieejamas no 12 gadu vecuma.

Atbilstoši medicīnas speciālistu ieteikumiem, "trešo vakcīnas devu" sākotnēji sāka potēt cilvēkiem ar ļoti novājinātu imunitāti, vecāka gada gājuma cilvēkiem un medicīnas darbiniekiem, kas strādā ciešā kontaktā ar Covid-19 pacientiem, bet pēdējie valdības lēmumi dod iespēju potēties arī plašākam cilvēku lokam.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 12:02

Jaunākās diskusijas