Kā norisinājās bēres Latvijas Mākslas akadēmijā?

tautaruna.lv 23.oktobris 2021, 12:00
 
facebook.com / @makslasakademija
Jau iepriekš portāls nra.lv rakstīja par to, ka Latvijas Mākslas akadēmija aicina uz bērēm, kas norisinājās 16.oktobrī. 

Jau iepriekš portāls nra.lv rakstīja par to, ka Latvijas Mākslas akadēmija aicina uz bērēm, kas notika 16.oktobrī. Kā šis pasākums norisinājās?

Pie Mākslas akadēmijas galvenās ieejas bija novietots melns zārks, blakus Latvijas Mākslas akadēmijas karogs, pulcējušies studenti, mākslinieki melnā apģērbā, žurnālisti. Norisinājās bēru gājiens apkārt Mākslas akadēmijai, zārku nesa arī meitenes, pulcēšanās notikusi akadēmijas telpās, kur ieeja bijusi tikai uzrādot derīgus sertifikātus. Pasākumā piedalījās gan studenti, gan mācībspēks, piemēram, docents Viktors Jansons, rektors Kristaps Zariņš.

Mākslas akadēmijas iekštelpās pasākums turpinājās ar ziedu nolikšanu pie zārka un runu teikšanu. Pirmais ar runu uzstājās Mākslas akadēmijas rektors Kristaps Zariņš, "Izsaku līdzjūtību. Šodien es uzvilku uzvalku, kuru velku tikai bērēs," runu iesāka rektors.

"Mākslas cenzēšana ir notikusi nacistiskajā Vācijā, mākslas cenzēšana notikusi padomju Krievijā, kurā viens no starptaustiski zināmākajiem māksliniekiem Gustavs Klucis tika nošauts. Un nakošie soļi aiz mākslas cenzēšanas ir iebaidīšana un līdz ar to likvidēta drosme cilvēkiem izteikties. Es ceru, ka sabiedrība attapsies un nezākās mākslas brīvību, jo, ja viņi to darīs, tad viņi attapsies totalitārā sabiedrībā ar visām sekām. Cieņu aizgājējiem." teica Zariņa kungs.

Pasākuma pieteikumā tika norādīts, ka naktī no sestdienas uz svētdienu "Latvijas mākslas brīvība" ar smagiem apdegumiem nogādāta slimnīcas uzņemšanas nodaļā un šodien saņemta ziņa, ka "Latvijas mākslas brīvība" aizgājusi mūžībā. Godinot "Latvijas mākslas brīvības" piemiņu, LMA un tās studenti tika aicināti piedalīties "Latvijas mākslas brīvības" atvadīšanās ceremonijā un izvadīšanas gājienā, 16.oktobrī plkst.18.00, kas norisinājās LMA, Kalpaka bulvārī 13, Rīgā.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 10:04

Jaunākās diskusijas