Arhibīskaps Vanags skaidro, kādēļ dievkalpojumos nav pulcēšanās ierobežojumu

tautaruna.lv 22.oktobris 2020, 13:00
 
F64, Dmitrijs Suļžics
Valdība lēmusi, ka uz reliģisku organizāciju rīkotajiem dievkalpojumiem pulcēšanās ierobežojumi neattiecas, tomēr liela daļa sabiedrības ir neizpratnē, kāpēc "dievkalpojumi nav uzskatāmi par privātu vai publisku pasākumu." Šo situāciju skaidro arhibīskaps Jānis Vanags.

Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags savā Facebook profilā dalījies ar savu skatījumu uz sabiedrībā plaši apspriesto tēmu par to, ka uz reliģisku organizāciju rīkotajiem dievkalpojumiem pulcēšanās ierobežojumi neattiecas, jo "dievkalpojumi nav uzskatāmi par privātu vai publisku pasākumu."

Arhibīskaps skaidro: "Dažreiz dievnams vienkārši ir atvērts lūgšanai vai apskatei, dažreiz tajā skan mūzika, bet noteiktos laikos garīdznieks vada liturģiju. Baznīca ir sabiedriska telpa, kura nav slēgta apmeklētājiem. Cilvēki tajā drīkst ienākt, kad vien tā ir atvērta. Saprotu, ka ir neparasti tā raudzīties uz dievkalpojumu, taču mēs dzīvojam neparastā laikā."

Šeit arī rodams skaidrojums - dievkalpojumi netiek organizēti. Pie tam vairākās konfesijās garīdzniekiem ir pienākums dievkalpojumus noturēt neatkarīgi no tā, vai tajos kāds piedalās vai ne un viņi to dara baznīcā, parastajā laikā.

Tomēr arhibīskaps apgalvo, ka tas nenozīmē, ka ierobežojumu nav. Cilvēkiem tik un tā ir jāievēro vismaz 2 metru distance un jālieto sejas maskas un dezinfekcijas līdzekļi. Ir robeža, cik apmeklētāju var vienlaicīgi atrasties dievnamā. "Tādēļ nav jāraizējas, ka to baznīcu dievkalpojumos, kuras piedalās šajā norunā un ievēro noteikumus, inficēšanās risks būtu lielāks nekā jebkur citur," skaidro Jānis Vanags.

Tomēr šis valdības lēmums sociālajos tīklos radījis lietu sabiedrības neizpratni.

Ekrānšāviņš no twitter.com

Ekrānšāviņš no twitter.com

Ekrānšāviņš no twitter.com

Jau ziņots, ka Latvijā jau trīs nedēļas tiek novērots straujš saslimstības ar Covid-19 pieaugums, tāpēc publiskās vietās noteikti ierobežojumi. Uz reliģisku organizāciju rīkotajiem dievkalpojumiem pulcēšanās ierobežojumi neattiecas, jo "dievkalpojumi nav uzskatāmi par privātu vai publisku pasākumu", skaidrojusi Tieslietu ministrijas nozaru politikas departamenta direktore Olga Zeile. Veselības ministre Viņķele gan uzsver, ka baznīcām jāievēro valdības noteiktās prasības par sejas masku lietošanu un distances ievērošanu.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 3:05

Jaunākās diskusijas