Ģimene savas mājas atvilktnē atrod ko pārsteidzoši vērtīgu

tautaruna.lv 24.jūnijs 2019, 20:20
 
Sotheby s /SWNS.COM/Scanpix
Kāda ģimene Edinburgā, Skotijā, vienā no mājas atvilktnēm atradusi  gandrīz 200 gadus senu viduslaiku šaha figūru, raksta ”BBC”.

Ģimenei nebija ne jausmas, ka šaha figūra ir no slavenā vidusslaiku šaha , kas atrasts Lūisas salā, Skotijā. Figūras vērtība izsolē var sasniegt pat miljonu mārciņu. Šaha figūras 1831. gadā tika atrastas Lūisas salā, taču atrastajos četros komplektos trūka piecas figūras, kuru atrašanās vieta nebija zināma.

Ģimenes vectēvs šaha figūru 1964. gadā par piecām mārciņām nopircis kādā antikvariātā. Viņam nebija ne jausmas cik vērta ir 8,8 cm lielā figūriņa, kas veidota no ziloņkaula. Figūriņa ģimenes pārziņā atrādas 55 gadus, bet tās vērtība tika noskaidrota tikai tad, kad to nogādāja Sotbijas izsolē.

Lūisas šaha figūriņas ir vienas no vērtīgākajiem Britu muzeja un Skotijas nacionālā muzeja Edinburgā dārgumiem. Komplektā ietilpst karaļu, karalienes, mācītāju, bruņinieku, sargu un kauliņu figūras. Tās tiek uzskatītas par svarīgu Eiropas civilizācijas simbolu un guvušas popuaritāti arī mūsdienu popkultūrā, iedvesmojot britu televīzijas seriālu bērniem un šaha spēli Harija Potera grāmatā „Harijs Poters un Filozofu akmens.” Kopš šaha figūriņu atrašanas, viens bruņinieks un četri sargi bija pazuduši no četriem šaha komplektiem.

Atrastā figūra ir sargs- vīrs ar galvassegu, vairogu un zobenu. Mūsdienu šahā tas pielīdzināms tornim.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl portālā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:17

Jaunākās diskusijas