Nekvalitatīva skrīninga dēļ ārsti Aizkrauklē nepamana sievietei vēzi

tautaruna.lv 20.augusts 2018, 13:30
 
F64
Kādai onkoloģijas pacientei no Aizkraukles vietējā slimnīcā nekvalitatīvi veiktu mamogrāfijas izmeklējumu dēļ sākotnēji nepamanīja krūts vēzi, vēstīja "TV3 Ziņas".

Kā daudzas sievietes Gunta pērn atsaucās valsts aicinājumam veikt krūts vēža skrīningu. Mamogrāfijas izmeklējumus viņa veica sev tuvākajā Aizkraukles slimnīcā. Divu radiologu parakstītais slēdziens bija iepriecinošs - nelabvēlīgi veidojumi krūtīs nav. Taču pāris mēnešus vēlāk ginekologs pamanījis ko nelāgu un aizsūtījis uz vēl vienu pārbaudi Onkoloģijas centrā.

"Kad es aizbraucu uz Gaiļezeru, man veica ultrasonogrāfiju un apskatīja mamogrāfijas attēlus. Gaiļezera radioloģe bija šokā par to, kas ir veicis šos uzņēmumus un kāpēc ierakstā nav nekas pieminēts, ka tur ir nelegālas atradnes," stāsta Gunta.

Laikā neatklātais vēzis Guntai maksājis krūti, viņa ir 2.grupas invalīde, un cīņa ar slimību turpinās joprojām. Pēc sarunas ar vīru viņa nolēma vērsties Nacionālajā veselības dienestā un pie žurnālistiem, jo līdzīga situācija var notikt ar jebkuru sievieti.

Veselības inspekcijas izmeklēšanā noskaidrots, ka mamogrāfa uzņēmumi, kas veikti ar 1991.gadā ražotu iekārtu, ir nekvalitatīvi un ar putekļu artefaktiem. Tomēr arī radiologi bijuši pavirši, jo šādā gadījumā vajadzēja veikt papildu izmeklēšanu. Radioloģe Aija Pāvila atzīst, ka vēzi nav pamanījusi nekvalitatīvo bilžu dēļ.

Avots

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 20:54

Jaunākās diskusijas