Pavārs par darbu Latvijā: Nevienam neieteiktu atvērt šeit savu restorānu

tautaruna.lv, Viktorija Gabrjuna 23.jūn
 
facebook.com/ Valters Zirdziņš
Latvijā strādājošs pavārs Valters Zirdziņš sociālajā tīklā Faceebok publicējis savas pārdomas par pavāra darbu Latvijā, par to, cik grūti ir strādāt restorānu biznesā, ja vēlies klientam piedāvāt kvalitatīvu ēdienu.
Uz jautājumu, vai kādam ieteiktu šeit atvērt savu restorānu un censties gatavot godīgu, īstu, labāko ēdienu, ko esam mācījušies saredzēt un just? Atbilde noteikti būtu-nekad nedariet to!

Pavārs atklāj drūmu realitāti, to saucot pat nevis par viedokli, bet vienkārši patiesību.

"Neskatoties pat uz pēdējiem notikumiem saistībā ar Latvijas restorāniem un kriminālpoliciju. Manuprāt, visiem ir skaidrs, ka mūsu valstī kaut kas nav kārtībā. Pat ne kartībā. Tas ir bandītisms, mūžīga cīņa, reketierisms, reiderisms un melu pasaule. Un pats galvenais, manuprāt, ir aizliegums šinī valstī no sirds darīt prieku citiem, mīlet ar to ko mēs nodarbojamies, darīt labāko, ko esam mācijušies, būt godprātīgiem un darīt lietas pec labākās sirdsapziņas. Šeit tas vienkarši ir aizliegts.

Runājot par restorāniem, kafejnīcām un pavāra profesiju. Uz jautājumu, vai kādam ieteiktu šeit atvērt savu restorānu un censties gatavot godīgu, īstu, labāko ēdienu, ko esam mācījušies saredzēt un just? Atbilde noteikti būtu-nekad nedariet to! Jūs noteikti bankrotēsiet, ieliks cietumā, atnāks puiši no offisa un atņems varbut jūsu dzimtas mājas. Kļūsiet par zagli, ieslīgsiet parādos, arī paliksiet parādā par to, ka strādāsiet 30 dienas mēnesī, gatavosiet savu pastu ar rokām, arī par to, ka maizi mīcījāt paši. Tieši par to jums tā neveiksies un saņemsiet sodu. Nedariet tā!


Labs ēdiens un godīga pieeja šeit nevienam nav vajadzīga. Šeit jūsu vienīgā iespēja ir vai nu zagt vai kļūt par bezpersonisku mega biznesmeni, kurš gatavs pildīt mūžam nesamirkstošu industriālu groziņu, cept saldētu industriālu maizi un no plastikāta paciņas izvilkt industriāli audzētu vistas fileju. Vēl labāk un gudrāk būtu vienam pavāram sasniegt ļoti pieklājīgu restorāna dienas apgrozījumu. Vienam! Tas pat varētu nebūt pavārs. Cilvēku, kurš cep no lieliem iepakojumiem frī kartupeļus. Dienā izcepot ap 100 kilogramu. Ar kečupu un veikala majonēzi no 10 litrīgiem spaiņiem. Šis šobrīd noteikti ir mūsu valstī kulinārais veiksmes stāsts.


Ja jūs izdomāsiet vai sapņosiet par savu kafejnīcu, kurā cepsiet paši smalkmaizītes, cepsiet savu maizi, no īstām lauku olām gatavosiet saldējumu, pastas mīklu arī saviem 40 viesiem gatavosiet paši, no laukiem vestu vistu dalīsiet, iepirksiet brīvu vistu olas (ko reti kurš sapratīs vai nesapratīs, ka jūs to nedarāt). Vēl izdomāsiet, ka jums vajag šādas tādas pērles salasīt pašiem vai audzēt un, nesaņemot pareizus pavaddokumentus( citā veidā regulāri labas kvalitātes produktus bieži ir neiespejami dabūt), jūs dabūsiet IEKŠĀ. Jums noņems visu. Aizliegs un sodīs par šiem cēlajiem mērķiem. Jo jums būs vajadzīgi vismaz 4 labi pavāri, bet šo te patieso jūs nevaresiet un negribēsiet pārdot par 20 eiro porciju. To arī neviens nepirks. Un visas šīs labas jūsu domas nogremdēs. Atnāks cilvēki no kabinetiem pelēkos uzvalkos un atņems visu, ko jūs esat nopelnījuši.

Paliek tikai šī komerciāli gatavo groziņu nākotne un pēc iespejas vairāk.

Bet vai tas ir tas, kadēļ jūs mācījāties, sapņojāt par pavarmākslu un pratāt atšķirt īstu ēdienu? Darīt cilvekiem prieku," raksta pavārs.

Jau vēstīts, ka Latviju pāršalcis skandāls restorānu biznesa sfērā. Proti, Valsts policijai ir aizdomas, ka restorānu tīkla "Vairāk Saules" noziedzīgo darbību rezultātā, iejaucoties kases aparātu sistēmā, valstij nodarīti aptuveni 1,5 miljonu eiro lieli zaudējumi.

Uzņēmuma pārstāvji kategoriski noliedz policijas pārmetumus. Uzņēmuma līdzīpašnieks un šefpavārs Endijs Bērziņš sociālajā tīklā "Facebook" publicējis paziņojumu, ka "Vairāk saules" īpašnieki un 270 restorānu tīkla darbinieki gatavi veikt melu detektora pārbaudi, lai apliecinātu, ka uzņēmums nav veicis manipulācijas ar kases aparātu sistēmu.

Komentē 6

 
Anonīms
 

Un Valteram es šoreiz piekritīšu.Man pašam kādreiz(12 gadi atpakaļ) bija kafe Latvijā kādas maģistrāles malā,deva man pastrādāt nepilnu gadu,kad sākās dažādas ķibeles ar PVD un policiju,jo redz kādam maisījos pa kājām un netālajā citā kafe tās lietas nevedās tik labi,kā man,kad nesadarbojos ar šiem dienestiem,vienā naktī mana kafe tika nodedzināta.Pierādījumu trūkumu dēļ krimināllietu izbeidza.Tā lūk sviežas mūsu valstī.

23.jūnijs Atbildēt

Man ar restoranu biznesu sakara nekaada, bet arii par to esmu domaajis.... kur restoraani iegaadaajas izejvielas ja to kvalitatiivaa veidaa vnk nav iespejams iegaadaaties. Viss kas industriali ir pieejams t.I. dazhaadi izstraadaajumi, par galu nerunaasim, tur vispaar ja saak domaat tad briesmu lietas atklaajas, par olam piekriitu... un par visu paareejo... Es zinu cilvekus kas straadaa vietaas kur notiek da jebkaada razhoshana.... tur ar taadaam kiimijaam straadaa ka ieelpojot kaadu no taam var pie dieviem aiziet, tai pat laikaa valdiiba tiek izplatiita propaganda par LV naturaalajiem produktiem, kuri tad tie buutu? Mazaam saimnieciibaam, kas reaali var piedaavaat naturaalus produktus, reali nav iespeejams uzsakt kkaadu biznesinju, jo nodoklu sisteema shos vnk noeediis, respektiivi paliekam pie industriaalajiem produktiem, kas izraisa veezhus, alergijas un dazhaadas saslimshanas, musu valdiiba atbalsta tikai shos industriaalos krapniekus un visu naturaalo saimnieciibu padara par nerentablu un kriminaalu.

23.jūnijs Atbildēt

Tikai nevajag ļaļa... olas viņi paši dēj , vai ne ? Tas pats olu pulvers ....piena pulvers , sūdu tauki .. cenas vienādas !Picas pašizmaksa -2,6 eiro -15 un cik pie galda ? Hren ko nodokļos maksā , tāpat kā RD deputāta veceni kad pie pakaļas paņēma . VĒLĒŠANAS NĀK ?

23.jūnijs Atbildēt

P.S.2,6-3,00 eiro

23.jūnijs Atbildēt

Pieļauju, ka tas viss ir neierasti garšīgi. kādēļ jūs domājat, ka jūsu kuņģis to novērtēs? Tam taču ir gluži vienalga, kur un kā uzņemt barības vielas.

24.jūnijs Atbildēt

restorānus Tūdalijā nevajag, tualetes gan. Ēst lāga neprotam, toties dirst gan.

24.jūnijs Atbildēt
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 14:57

Jaunākās diskusijas