Sāpju mocīts vīrietis: Stradiņos novilcināja operāciju, draudēja, ka operēs rezidents

Portāls nra.lv 1.novembris 2017, 17:50
 
Kaspars Krafts, F64 Photo Agency
Vīrietis, kurš nevēlas atklāt savu vārdu, vaino Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) personālu operācijas novilcināšanā. Slimnieks apgalvo, ka veselības problēmas, kuras varēja izārstēt ar valsts apmaksātas operācijas palīdzību, vēlāk tika piedāvāts dziedēt par savu naudu, ziņo raidījums "Bez Tabu".

Pacients ar stipram sāpēm paribē oktobra vidū tika nogādāts PSKUS. Izmeklejums uzrādīja, ka vīrietim žultspūslī ir akmeņi, kurus tika piedāvāts izoperēt. Taujājot medpersonālam par procedūras izmaksām, pacients saņēmis atbildi, ka operācijas akūtos gadījumos, kāds bijis arī šis, kompensē valsts. Pacientam būs jāsamaksā tikai 31 eiro lielu pacienta iemaksu.

Vīrieša sašutumu raisījis tas, ka ārstējošā ārste, pēc viņa domām, esot tīši novilcinājusi operācijas veikšanu.

"Mani ārstēja ar medikamentiem, teju nevarēju ēst. Un tā vairākas dienas. Pēc tam pienāca ārste un teica, ka ieplānos mani operācijai. Es teicu, ka, ja reiz esmu slimnīcā, lai mani operē, jo man jātiek ātrāk uz kājām," atceras pacients.

Operācija vairākas reizes tika atlikta.

"Atkal pienāca ārste un pateica, ka operāciju neveiks. Sanāk, ka mani "izbīdīja" ārā no bezmaksas pakalpojuma un pateica, ka operācija būs 31. datumā - divas nedēļas pēc nonākšanas slimnīcā. Kad interesējos, vai par to būs jāmaksā, man pateica, ka ap 300 eiro.

Sapratu, ka tādu summu es nevarēšu savākt. Sanāk, ka mani "nomarinēja" līdz kaut kādam brīdim, lai es pats jau būtu pie kaut cik ciešamas veselības un lai slimnīca gūtu kaut kādu samaksu. Kļuvu par maksas pacientu, kaut gan sākotnēji teica, ka operēs kā akūtu gadījumu par valsts līdzekļiem," vīrietis neslēpj savu sašutumu.

PSKUS pārstāve Lāsma Sīle skaidro, ka naudas līdzekļi, ko pacienti samaksā paši par maksas medicīniskajām procedūrām nonāk slimnīcas kasē un "zināma daļa nonāk arī ārsta atalgojumam, bet nauda tiek izdalīta uz tajā [ārstēšanas] brīdī iesaistīto komandu".

Slimnīcas vadība pēc sūdzības esot veikusi izmeklēšanu, kuras gaitā tika izsecināts, ka pacientam akūta operacija nemaz nebija nepieciešama.

"Kā stāsta L. Sīle, paskaidrojumos slimnīcas vadībai ārste norādījusi, ka pacientam piedāvājusi pieteikties gan uz valsts apmaksātu plānveida operāciju, gan iepazīstinājusi ar izmaksām, ja par operāciju būtu ar mieru maksāt pats. Paskaidrojumos noliegusi, ka piedāvājusi tikai maksas pakalpojumu," vēsta raidījums.

Savukārt vīrietis apgalvo, ka par iespēju pieteikties valsts apmaksātai operācijai ārste viņunemaz nebija informējusi.

PSKUS pārstāve žurnālistiem atzinusi, ka komunikācija no mediķes puses neesot bijusi apmierinoša: "Komunikācija noteikti nav bijusi veiksmīga, jo pacientam, iznākot no slimnīcas, jābūt skaidrībai, kas ar viņu notika, ko viņš var darīt tālāk, kādā secībā darīt un kāda veida palīdzību saņemt. Tas, ka pacientam ir papildus jautājumi, tai skaitā jautājumi ar skatu atpakaļ, vai viss notika, kā vajag, protams, mūs neiepriecina."

Vēl jo vairāk, vīrietis apgalvo, ka ārste esot viņu biedējusi, kad viņš esot bijis pārāk uzstājīgs: "Viņa man prasīja: “Tu taču negribi, lai tevi operē rezidents.” Es ieturēju pauzi un teicu, ka, protams, nē. Viņa atbildēja, ka, ja tā, ieplānos operāciju vēlāk. Man laikam bija jājūtas pagodinātam."

Avots: skaties.lv

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 10:56

Jaunākās diskusijas