Bļaut, bet nedzirdēt

Baiba Puriņa 1.marts 2021, 18:00
 
pexels.com
Laikā, kad brīvība un pašizteikšanās iespējas kļuvušas par galvenajām dogmām cilvēku eksistencei, sāk šķist, ka esam iekrituši "otrā grāvī". Tā teikt - runātāju ir daudz, bet, vai vēl īsti ir palikuši klausītāji?

Viedoklis ir vērtība. Tas nošķir "pakaļskrējējus" un "bezmugurkaulniekus" no principiem un vērtībām. Taču arī ar to var nākties "iebraukt auzās".

Pagājušajā nedēļā ikviena diskusija nonāca pie Elīnas Didrihsones, kad jaunā sieviete pauda savu viedokli par homoseksualitāti. Kamēr Elīnas viedoklim personīgi nepiekrītu, īsti nešķita godīgi, ka par savu viedokli jaunā sieviete nonāca pamatīgās krustugunīs. Pēc Didrihsones izteikumiem pret viņu asi vērsās gan vairākas pašmāju vietējās slavenības, gan LGBT+ komūnas pārstāvji un atbalstītāji.

Tikmēr pēc visiem notikumiem sievietes, kuras pārstāv politikas, teātra, biznesa, jurisprudences, žurnālistikas, modes, labdarības, medicīnas u.c. jomas, ir apvienojušās kustībā "Par Latviju bez mobinga". Šādi viņas ir nolēmušas reaģēt uz aizvien biežāk atkārtojošos tendenci, kad tīkla pūlis burtiski mēģina iznīcināt cilvēku viņa paustā viedokļa dēļ

Būtībā Elīna pateica savu viedokli. Vai viņai bija jāmelo? Varbūt nebija jāatbild?

Sanāk, ka mūsdienās ir ļoti stingri jāpiedomā, vai viedokli maz drīkst paust. Rodas tāds, kā vispārējā pareizā viedokļa burbulis. Vai izvēles iespēja būt kādā no divām asi reaģējošām nometnēm - nav nekāda vidusceļa. Kāpēc tā vietā, lai Elīnu lamātu, ar viņu nesazinājās un nemēģināja paskaidrot, kas tieši aizvainojoš ir viņas teiktajā? Ja mani kaut kas aizvaino, mans uzdevums ir to paskaidrot. Un neapsaukāties.

Taču ir vēl otra puse - ja esi publiska persona, tev divreiz jāpiedomā pie tā, ko paud un, kādas sekas tas var radīt. Tāda vienkārši ir realitāte. Elīnai noteikti bija jārēķinās uz reakciju par šādu jautājumu. Paskatieties, cik daudz cilvēku, piemēram, Holivudā ir samaksājuši ar savām karjerām par viedokli. Nedrīkst ignorēt centienus saprast jautājumus, kas agrāk bija tabu.

Viedoklis ir laba lieta. To ne tikai jāpauž, bet arī jāiegūst. Un vairāk var iegūt klausoties. Starp citu - nav nekas slikts, ja tas mainās.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 23:10

Jaunākās diskusijas