Atdodiet cilvēkiem veikalus!

Viktorija Gabrjuna 22.februāris 2021, 15:00
 
SIPA/Scanpix/LETA
Jau kopš decembra mums nākas iet garām veikaliem (nerunāju par pārtikas veikaliem vai aptiekām), un noskatīties uz tukšām un tumšām telpām un uz durvīm lasīt uzrakstu "SLĒGTS". Tā ne reizi vien ir bijusi vēlme pieiet klāt, ar treknu svītru nosvītrot šo vārdu un uzrakstīt "ATVĒRTS". Tādu tiesību man, protams, nav, taču ir tiesības paust savu viedokli - es uzskatu, ka visiem veikaliem jāatļauj strādāt.
Kā var noprast, esmu ar abām rokām un kājām par to, lai Latvijā atkal tiktu atvērti visi veikali.

Es neiedziļināšos garos viedokļa aprakstos par to, ka, manuprāt, veikali Latvijā vispār nebija jāslēdz vai jāmeklē tur lielākie un bīstamākie Covid-19 perēkļi. Drīzāk argumentēšu, kāpēc visiem veikaliem būtu jāļauj atstākt darbība.

Pirmām kārtām, veikals nav Covid-19 perēklis. Nu vismaz es neesmu nekur redzējusi pierādījumus tam, ka tirdzniecības nozare vainojama pie Covid-19 izplatības. Ir valstis, kuru statistiku aplūkojot, redzam, ka veikalu atvēršana nesekmēja vīrusa gadījumu pieaugumu. Turklāt kasieres lielveikalos taču turpina strādāt, pierādot, ka veikals nav gluži bīstamākā vieta.

Otrkārt, atverot visus veikalus, tiks mazināta cilvēku pulcēšanās un rindas vienā veikalā. Pircējiem atkal tiks dota iespēja izvēlēties un nebūs jāstāv garā rindā, jo savas zeķes vai gludekli viņi varēs nopirkt vairākās vietās.

Treškārt. Es gan neesmu ekonomiste, bet, manuprāt, mēs noskatāmies, kā grimst mūsu jau tā ne pārāk spēcīgā ekonomika. Aiz katrā tumšā veikala loga slēpjas neiemaksāti nodokļi, kurus uzņēmēji ik mēnesi ieskaita valsts budžetā un bezdarba situācijā esoši cilvēki, kuriem nekas cits neatliek, kā lūgt palīdzību valstij (prasīt tai naudu) vai spert kāju ēnu ekonomikā. Un vairs nekāds pārsimts eiro pabalsts neglābs ne uzņēmējus, ne darbiniekus.

Starp citu, kas interesanti, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētajs (LTRK) Jānis Endziņš LTV raidījumam "Rīta panorāma" atzina, ka, atverot visus veikalus, saslimstība ar Covid-19 samazināsies. Viņš skaidroja, ka pašlaik noritēja pilotprojekts divu nedēļu garumā, kurā atsevišķos veikalos varēja iegādāties un tirgot visas veikalā esošas preces, ievērojot stingrus epidemioloģiskās drošības pasākumus. Un atzina - pilotprojekts ir izdevies.

Lai arī pieejamie statistikas dati liecina, ka saslimstība ar Covid-19 Latvijā nesamazinās vai arī samazinās ļoti minimāli, Endziņš uzsvēra, ka pēc projekta ieviešanas ir redzams, ka inficēšanās apjomi ar Covid-19 samazinās.

"Katrā ziņā neredzam, ka šis solis ir padarījis situāciju sliktāku."

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 22:49

Jaunākās diskusijas