Ziemas prieku vietā liela nelaime

Baiba Puriņa 18.janvāris 2021, 18:00
 
pexels.com
Šogad ziema ne tikai beidzot atļāvusi atkal pēc ilgiem laikiem izbaudīt ziemas priekus visā to krāšņumā, bet arī atgādina, ka uz sarkaniem deguniem, sniegā samirkušiem dūraiņiem un ledus gabaliņiem pie šalles kaut kur aiz stūra noraugās arī nelaime. Par to mums skaudri atgādināja pagājušās nedēļas notikumi.

Paceļ roku, kurš pagājušajā nedēļā no bēniņiem vai šķūnīša izvilka vecās ragavas vai slēpes un devās baudīt ziemas priekus. Deru, ka daudzi. Bet pagājušās nedēļas notikumi mums skaudri ar "pliķi" sejā atgādināja, ka neuzmanība un pārdrošība ir labākie sabiedrotie nelaimei, kas var izvērsties arī patiesā traģēdijā.

Pagājušajā nedēļā Latviju satricināja vēsts, ka Talsu novadā, vizinoties uz mašīnai piestiprināta maisa, gājusi bojā 14 gadus veca pusaudze. Pusaudze bija līkumā noslīdējusi no matrača un iekritusi grāvī, kur atsitās pret caurtekas cauruli un egli. Viņas paziņa iekrita kupenās, bet traumas neguva. Viens mirklis, kas salauza daudzas dzīves - gan meitenes tuvinieku, gan šofera - jauna puiša, pret kuru policija uzsākusi kriminālprocesu, kas paredz skarbu sodu. Viens mirklis, kas noteikti iesākās ar smiekliem, izvērtās traģēdijā, kas ietekmēs visu iesaistīto likteņus. Tikai viens mirklis.

Arī Igaunijā ziemas prieku baudīšana kādai 10 gadus jaunai meitenei beigusies ar bailēm par viņas dzīvību, vēsta laikraksts "Postimees". Braucot ar kamaniņām pa Tallinas Dziesmu svētku laukuma slidkalniņu, meitenīte tika notriekta un viņai diagnosticēti galvaskausa lūzumi, dzīvībai bīstama smadzeņu hematoma, kā arī acs trauma. Zēns, kurš ar ragavām meiteni notrieca, no notikuma vietas aizbēga. Meitenei veikta smadzeņu operācija. Būtībā pēc dienas, kurai vajadzēja beigties ar siltu kakao, vecāki attapušies slimnīcā bailēs par sava bērna dzīvību. Un atkal - bija vajadzīgs tikai mirklis.

Arī soctīklos pavīdējuši ieraksti, kuros iedzīvotāji lūdz uzmanīt un izglītot bērnus uz kalniņiem. Ātrums, ragavas, koki, mašīnas - tikai daži no faktoriem, kas kopā ar neuzmanību un pārdrošību var izvērsties liktenīgā mirklī.

Tomēr ne tikai sniegotu prieku baudīšana var beigties slikti. Arī ledus ir viens no ziemas vilinātājiem. Baltais vāks virs upēm un ezeriem nereti maldina, ka pa to var droši pārvietoties. Tikai laimīgs gadījums izglāba ģimeni ar zīdaini, kuri ielūza Daugavas ledū Ikšķiles pusē. Pateicoties līdzcilvēku palīdzībai, viņus no ūdens izdevās izvilkt. Nedomāsim, kā būtu, ja būtu, bet ikvienam ir skaidrs, ka sekas varēja būt traģiskas.

Ziema ir jābauda. Taču tas jādara, aizmirstot frāzi - kas tad var notikt. Daudz kas var! Un vienā acumirklī. Īpaši ar bērniem. Viens mirklis un skaistā ziema kļūst par traģēdijas vēstnesi. Vai tas ir tā vērts? Būsim uzmanīgi.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 7:28

Jaunākās diskusijas