Vēstījums sejas masku nīdējiem

Viktorija Gabrjuna 5.novembris 2020, 12:00
 
SWNS/Scanpix/LETA
Sejas aizsargmaskas Latvijā ir noteiktas par obligātu prasību teju visās publiskās vietās. Kamēr daļa jau saradusi ar sejas aizsegiem un labprāt vai nelabprāt tos tomēr nēsā, daļa cilvēku tomēr vēl izvēlas demonstrēt citiem, ko nozīmē veikalos un autobusos, tā teikt, elpot ar pilnu krūti un kliedz, ka uzpurni viņi nevilks. Bet vai sejas maska tiešām ir tikai uzpurnis?

Jau ziņots, ka no sestdienas spēkā stājusies prasība plašāk lietot sejas aizsargmaskas. Tās jālieto ne tikai vietās, kur netiek ierobežots cilvēku skaits, bet visās sabiedriskās vietās, tajā skaitā arī tur, kur cilvēki atrodas fiksētās, personalizētās sēdvietās. Maskas ir jālieto gan saimniecisku, gan publisku pakalpojumu sniegšanas vietās.

Praktiski tas nozīmē, ka visās sabiedriskās un publiskās vietās mums nāk pretī un iet garām cilvēki ar sejas aizsargmaskām. Taču, nē, stop! Ne visi!

Katrs no mums gandrīz noteikti pazīst kādu, kas publiskās vietās demonstratīvi nevelk sejas masku jeb, kā to dēvē, par uzpurni. Kāds saka, ka maska viņu nepasargās no vīrusa, vēl kāds saka, ka maskas jānēsā tikai slimiem cilvēkiem, bet viņam kā veselam tā nav nepieciešama, vēl kāds piebilst, ka neviens viņam nevar likt nēsāt sejas masku. Respektīvi, viens milzīgs melns negatīvisma mākonis, taču varbūt ar zelta maliņu....

Man ļoti patika kā TV ēterā izteicās dziedātaja Samanta Tīna. Dziedātāja pauda uzskatu, ka šobrīd vienkārši realitāte ir tāda, ka maskas ir jāvelk visiem. Viņa uzskata, ka maskas nēsāšana ir sava veida lojalitātes izrādīšana pret citiem.

Kas interesanti - Samanta demonstrēja arī viņai speciāli radītu ādas sejas masku un uzsvēra, ka arī maskas var būt skaists aksesuārs. Tieši tā - aksesuārs nevis uzpurnis! Starp citu, par skaistu aksesuāru maskas ir pārvērtusi arī pašmāju dizainere Elita Patmalniece, kas atklāja, ka pandēmijas laikā darba ir pilnas rokas un viņa uzšuvusi jau aptuveni 1000 sejas aizsargmaskas.

Es neargumentēšu par to, cik lietderīgi vai nelietderīgi no medicīniskā viedokļa ir nēsāt maskas( par to jau izteikušies nozares speciālisti), bet mans uzskats ir tāds - ja mēs nevaram mainīt situāciju, proti, šobrīd situācija ir tāda, ka mums mediķi iesaka, bet valdība liek nēsāt sejas aizsargmasku, varam pārvērst defektu par efektu, proti, iegādāties vai uzšūt sejas aizsargmasku sev vēlamā krāsā un dizainā un padarīt to par skaistu aksesuāru.

Tādejādi pasaudzēsim nervus sev un citiem (ja runājam par konfliktiem starp masku nēsātajiem un nenēsātājiem) un izvairīsimies no naudas sodiem. Atceramies, ka par maskas nevilkšanu mūs var sodīt ar 50 eiro.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 11:01

Jaunākās diskusijas