Vai ēdam ķīmiju?

Lelde Veinberga 14.septembris 2020, 20:20
 
Pixabay
Pagājušajā nedēļas nogalē īstu "vētru" soctīklos sacēla kāda pircēja apgalvojumi, ka, ēdot Latvijas pārtikas veikalā nopirktu arbūzu, sajutis "ķīmisku garšu". Vīrieša it kā veiktais tests uzrādījis iespaidīgu nitrāta līmeni milzu auglī. Lai arī veikalu ķēde šo apgalvojumu un testu patiesumu apšauba, tas tomēr liek padomāt, cik lielu daļu Mendeļejeva tabulas mēs ikdienā "apēdam".

Tas ir sava veida gandarījums, ka pircēji Latvijā pēta, ko liek iepirkumu groziņā - vai prece ir svaiga, kvalitatīvi un kas tad īsti ir "lācītim vēderā". Mēs par preci maksājam naudu un mēs vēlamies dabūt to, kas solīts - svaigu un ēdamu produktu.

Portāls tautaruna.lv regulāri publicē pircēju novērojumus un "pārsteigumus" - nopirkta gaļa pavisam nav svaiga un izdala smaku, pildītajās pankūkā ir ne tikai biezpiens, bet arī mākslīgās skropstas, maksā par lielo picu, bet saņem mazo un citi stāsti. Pircēji pieprasa drošu un kvalitatīvu ēdienu.

Savukārt Liepājas arbūza stāsts liek padomāt par sastāvdaļām, kuras mēs ar aci nevaram redzēt vai ar deguniem saost. Veikals apgalvo, ka veicis visas nepieciešamās pārbaudes un testi uzrādījuši pretējo pircēja apgalvotajam nitrāta līmenim, bet vai mēs varam būt droši, ka cita veida pārtikas produkti jebkurā Latvijas veikalā vai tirgū mums nenodara ļaunu? Ja ne rīt vai parīt, tad varbūt pēc vairākiem gadiem?

Daudzi cilvēki tieši tādēļ pievērsušies mazdārziņu iekopšanai. Tu zini, ko sēj un ko vāksi, kādas ķimikālijas izmantosi un kādā veidā glabāsi izaudzēto. Taču tas nenozīmē, ka spējam patērēt pārtiku, kas ir 100% dabīga. Tas noteikti ir izaicinājums! Mēs varam vienīgi būt modri un kopīgi iestāties par sabiedrības veselību.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 16:13

Jaunākās diskusijas