Vai slavenībām viegli mainīt profesiju?

Baiba Puriņa 29.jūnijs 2020, 16:00
 
pexels.com
Dzīvojam savādā laikā, kad par nākotni grūti ko spriest un pēdējais pusgads to pierādīja ļoti spilgti. Ja agrāk ilgi gadi vienā profesijā bija cienījams un vispārēju atzinību pelnošs faktors, tad tagad interešu un profesijas maiņa vairs nešķiet kaut kas vieglprātīgs, bet gan drīzāk parāda mūsu spējas pielāgoties.

No profesijas maiņas nav pasargāti arī tie, kurus pazīstam no skatuves, televizora ekrāniem un žurnālu lappusēm - tie slavenie un zināmie. No sporta žurnālista, kuru ierasts ik vakaru redzēt televīzijas ekrānā, par meža stādītāju - Laura Lizbovska stāsts. Taču arī viņš par savu nākotni vēl joprojām nav īsti pārliecināts.

No mūziķa par kafijas namiņa īpašnieku - Ruskis nenolaida rokas dīkstāves laikā un atrada sev jaunu izaicinājumu. Mārtiņš gan sola, ka no mūzikas nepazudīs un centīsies visu apvienot. Un līdzīgu piemēru netrūkst- aktieri Žagars un Grūbe ir sevi pierādījuši arī kā uzņēmēji. Daudzi sportisti un mūziķi blakus visam nodarbojas ar saviem projektiem.

Ja ne pavisam mainīt profesiju, tad ir iespēja arī izmeģināt roku jaunā arodā, piemēram, Godmaņpāris palīdz Ilzes mammai Guntai pārdot puķes.

Pat ja esi kļuvis slavens, nav nekādu garantiju, ka profesijā strādāsi līdz mūža galam. Turklāt radošās profesijās jau tā jārēķinās ar lielu mainību un konkurenci. Labi, ja jau laikus ir rezerves plāns.

Protams, citādi ir ar profesijām, kuras "pienaglo" uz mūžu, piemēram, medicīnā. Diez vai sirds ķirurgs izlems kādā brīdī kļūt par puķu pārdevēju. Taču šis gads ir pierādījis, ka pat to nevar tā stingri apgalvot.

Vai ir viegli ļauties šādām izmaiņām? Noteikti nē! Tas prasa drosmi, tas prasa gribasspēku. Tas prasa aicinājumu. Taču, manuprāt, cilvēka dabā ir pielāgoties. Jo ātrāk to apgūst, jo vieglāk būs krīžu brīžos.

Pati dzīvē esmu mainījusi savu nodarbošanos pilnīgi atšķirīgās nozarēs un sapratusi vienu - šāda pieredze ļauj kļūt elastīgākai un iemāca. Jā, varbūt skan nedaudz banāli, bet dažādība un jauni izaicinājumi iemāca mazliet vairāk. Turklāt esmu sapratusi, ka dzīvē iespējams apvienot arī divas pilnīgi atšķirīgas intereses un nodarbošanās. Pārāk elastīgā laikā dzīvojam, lai visi atļautos "greznību" pārstāvēt un lolot tikai vienu interesi.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 6:32

Jaunākās diskusijas