Kā mēs varam glābt kafejnīcas un restorānus?

Viktorija Gabrjuna 21.maijs 2020, 13:00
 
imago/blickwinkel/Scanpix/LETA
Covid-19 krīze nav žēlojusi teju nevienu nozari, arī tūrisma un viesmīlības nozare dabūja pamatīgu sitienu. Kamēr gan valdības vīri, gan nozares pārstāvji kaļ plānus, kā glābt kafejnīcas un restorānus, mēs, parastie iedzīvotāji, varam palīdzēt jau tagad.

Jau ziņots, ka iepriekš ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs rosināja piemērot tūrisma un viesmīlības nozarei samazinātu pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi 5% apmērā, lai šīm nozarēm palīdzētu Covid-19 pandēmijas izraisītajā krīzē. Tomēr finanšu ministra Jāņa Reira (JV) vadītā darba grupa šo priekšlikumu rosināja neskatīt ārkārtējās situācijas palīdzības kontekstā, bet gan spriest par šo priekšlikumu nodokļu izmaiņu kontekstā.

atklātā vēstulē norādīja Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija, šonedēļ divas reizes tika noraidīts tūrisma un viesmīlības nozares lūgums piemērot samazināto PVN likmi izmitināšanas un sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumiem 5% apmērā.

"Tā nav nozares kaprīze. Tā ir starptautiska prakse un atbalsts nozarei izdzīvot un atsperties. Par šādu soli tieši šajā laikā ir izšķīrušās arī Grieķija, Vācija, Norvēģija, ceļā uz to ir Dānija, Lietuva, Igaunija. Arī daudzi nozares profesionāļi uzsver, ka PVN saglabāšana pašreizējā lielumā šobrīd grauj nozari," atklātā vēstulē norādīja asociācija.

No vienas puses, varam aktīvi sekot līdzi informācijai un cerēt, ka nozares pārstāvjiem izdosies vienoties ar likumdevējiem par labāko risinājumu, no otras puses, varam iesaistīties paši.

Man ļoti patika aktiera Gundara Āboliņa aicinājums, kurš vērsās pie sabiedrības, aicinot atbalstīt vietējos Latvijas ēdinātājus.

Tā vietā, lai izvēlētos maltīti lielajās retorānu ķēdēs, Āboliņš ieteica doties uz kādu vietējo kafejnīcu.

Maltīte vietējā kafejnīcā vai restorānā ir veids, kā mēs šajā smagajā laikā varam atbalstīt vietējos uzņēmējus.

Zinu, karantīnas laikā esam pieraduši ēst gatavot mājās (kā izrādās, tas nav grūti un ir pat gardi), atkal no jauna iemācījušies, kā taupīt naudu, taču kāpēc jo īpaši šajā arī psiholoģiski grūtajā laikā reizi pa reizei nesarīkot sev un ģimenei nesarīkot mazus svētkus kādā jaukā kafejnīcā. Tā ir iespēja gardi paēst, uz kādu brīdi mainīt ierasto vidi un palīdzēt vietējiem uzņēmējiem.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 9:56

Jaunākās diskusijas