Kāpēc melojam mediķiem koronavīrusa pandēmijas laikā?

Viktorija Gabrjuna 30.marts 2020, 14:30
 
EPA/SCANPIX/LETA
Sociālajos tīklos un medijos ar apskaužamu regularitāti parādās ieraksti un informācija par cilvēku bezatbildību laikā, kad gan pasaulē, gan Latvijā plosās koronavīruss. Miruši jau tūkstošiem cilvēku, katru dienu tiek ziņots par simtiem jaunu inficēšanās gadījumu. Rodas jautājums, kam vēl ir jānotiek, lai cilvēki šo situāciju uztvertu nopietni.

Nesen vēstījām, par kādu absurdu gadījumu, par kuru pastāstīja mediķi. Proti, ņemot vērā koronavīrusa Covid-19 izplatību Latvijā un cilvēku rīcību, mediķi kārtējo reizi vērsās pie līdzcilvēkiem un pastāstīja par kādu gaužām bezatbildīgu gadījumu.

"Mazmeita atved vecmāmiņu uz slimnīcu, nepabrīdinot mediķus, ka pati pirms neilga laika atgriezusies no atpūtas tālā dienvidu kūrvietā. Pēc dažām dienām, kad terapija nelīdz, vecmāmiņai veic "Covid-19" testu. Tests ir pozitīvs. Kad uzņemšanas nodaļā mazmeitai tika jautāts, vai viņa pati vai viņas vecmāmiņa bijušas ārzemēs, mazmeita meloja. Tagad mazmeitai draud kriminālatbildība. Bet ārstiem, medicīnas māsām un visiem, kas aprūpējuši vecmāmiņu, 14 dienas jābūt izolācijā. Un arī tiem, kas ar šo vecmāmiņu gulējuši vienā palātā. Un tiem, kas viņus apmeklējuši. Un tiem, ar ko apmeklētāji satikušies jau ārpus slimnīcas.Taču visvairāk ārsti ir nobažījušies par pacienti, kas uz šo palātu pārvesta no reanimācijas. Jo te jau ir runa ne tikai par karantīnu, bet par nāves briesmām," atklāja mediķi.

Skatoties acīs, gribētu pajautāt tai sievietei - kāpēc viņa meloja. Tiešām. Neuzskatīja, ka fakts par atpūtu ārzemēs ir svarīgs? Gribēja "tikt sveikā cauri", domājot, ka neviens jau neko neuzzinās? Vēl kāds variants?

Diez viņa padomāja par sekām, kādas var radīt (principā radīja) viņas meli? Mediķi, kas patlaban un kopumā jau vienmēr ir zelta vērtībā, spiesti sēdēt mājās un nevar palīdzēt citiem. Cilvēka dzīvībai draud briesmas šo melu dēļ.

Man, protams, nav tiesību šo sievieti tiesāt (viņai jau tāpat draud kriminālsods), taču es varu vēlreiz un vēlreiz atgādināt, cik svarīgi šajā grūtajā laikā cilvēkiem ir sadarboties ar mediķiem - pildīt viņu norādījumus, sniegt viņiem informāciju-, jo tādējādi, lai arī tas izklausās mazliet skaļi, mēs glābjam mūsu glābējus.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 20:50

Jaunākās diskusijas