Vai ticēt zālēm pret Covid-19?

Baiba Puriņa 26.marts 2020, 12:00
 
AP/SCANPIX/LETA
Pat tik saspringtā laikā, kad visa pasaule ir kā "uzvilkta stīga" un cilvēki ir nobijušies no vīrusa, kas nepadodas kontrolei, uzrodas spekulanti, kuri uzskata, ka šis ir laiks, lai apelētu pie cilvēku bailēm un mēģinātu no tām gūt labumu. Taču, vai visas ziņas par zālēm pret Covis-19 ir absurdas? Mēs vairāk baidāmies no tā, ko nezinām un ar koronavīrusu, diemžēl, esam tikai iepazīšanās fāzē. 

Šonedēļ Latvijā izplatījās ziņas, ka krāpnieki pa telefonu piedāvājot cilvēkiem zāles pret Covid-19. Eiropā jau ziņo, ka, kā sēnes pēc lietus savairojušies krāpnieki, kuri pārpludina tirgu ar viltotām zālēm un vakcīnām pret jauno koronavīrusu.

Tikmēr pasaulē pats ASV prezidents Tramps publiski paziņo, ka zāles pret malāriju ir efektīvs līdzeklis arī cīņā ar Covid-19, kaut to iedarbību vēl tikai pārbauda. Savukārt Ķīnas amatpersonas paziņojušas, ka medikaments, kas Japānā tiek izmantots jaunu gripas paveidu ārstēšanai, ir efektīvs arī Covid-19 pacientiem. Jāteic, ka avots Japānas Veselības ministrijā gan sacīja, ka medikaments nav efektīvs pacientiem ar smagākiem Covid-19 simptomiem.

Šādas ziņas būtībā rada pretēju efektu - no vienas puses gribas ticēt, ka esam atraduši vismaz kaut kādu veidu, kā gūt virsroku pār pasauli paralizējošo vīrusu. No otras puses - katra ziņa par zālēm vai vakcīnām rada jaunu neticības un mulsuma vilni. Kā neapjukt periodā, kad mūsu uztvere izdzirdot vārdus "koronavīruss" vai "Covid-19" saasinās? Kāds vienmēr gribēs nopelnīt, bet, vai tiešām jāizmanto cilvēku apjukums tik jūtīgā laikā? Vai palīdzēs vien vecā, labā, bezkaislīgā loģika?

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 11:32

Jaunākās diskusijas