Absurds! Lai strādātu, vīrietim jāpierāda latviešu valodas zināšanas

tautaruna.lv 26.maijs 2021, 19:30
 
Ilustratīvs attēls / Kaspars Krafts/F64
Jānim jūnija sākumā beigsies taksometra vadītāja apliecības derīguma termiņš. Bez apliecības strādāt par taksistu nedrīkst, draud bargs sods. Tomēr nepieciešamā dokumenta atjaunošana arī nav rožlapiņām kaisīta, vēsta raidījums "Bez Tabu".

"Tā apliecība parādījās pirms trim gadiem, tad nebija nekādu problēmu. Iegāju internetā, vajadzēja vienkārši atķeksēt, ka ir latviešu valodas zināšanas un viss. [Autotransporta direkcija] neko nepārbaudīja, nekādas latviešu valodas zināšanas. Vienkārši internetā ieķeksēju, samaksāju 50 eiro un pa pastu saņēmu [apliecību]," stāsta Jānis.

Apliecības izsniedz Satiksmes ministrijas uzraudzībā esošā Autotransporta direkcija. Taksistu latviešu valodas prasmes gadiem atstātas pašplūsmā. Taču pērn direkcija nolēma sasmelt izlieto ūdeni, ieviešot jaunu prasību - valsts valodas zināšanu pierādīšanu.

Jānis pamatskolu absolvē Rīgas Valsts 1. ģimnāzijā, bet vidusskolu - Rīgas 2. vidusskolā. Abu izglītības iestāžu atestātu fotokopijas tika iesniegtas direkcijā. Taču direkcija atbildējusi, ka nevienā no šiem dokumentiem neesot ierakstīts, ka Jānis ir mācījies latviešu skolā un latviešu valodā.

Jānis Ozoliņš. Latviskāku vārdu un uzvārdu nudien grūti iedomāties. Absolvētas latviešu skolas, valsts valodu pārzina perfekti. Lai pārliecinātos, ka jaunā prasība ir korekta, vaicāts satiksmes ministra Tāļa Linkaita komentārs.

"Taksometru šoferiem noteiktās prasības ir jāievēro, jo tā tiek no valsts puses garantēta pakalpojuma sniegšanas kvalitāte, tai skaitā klienta apkalpošana valsts valodā," lakoniski paskaidro ministrs.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 19:47

Jaunākās diskusijas