""Zoom" nav koris!" Valmiera paziņo par nepiedalīšanos Dziesmu svētkos

tautaruna.lv 18.maijs 2021, 13:09
 
Mārtiņš Zilgalvis/F64
““Zoom” nav koris, un e-dziesmusvētki nav dziesmu svētki” – tas ir viens no emocionāli spilgtākajiem viedokļiem, kuru izsaka Valmieras skolēnu kolektīvu vadītāji, pamatojot, kāpēc ir pieņemts lēmums nepiedalīties XII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos. Koru un deju kolektīvu vadītāji uzskata, ka šobrīd nav bijis produktīvs mēģinājumu process, lai varētu tapt kvalitatīvi priekšnesumi. Valmieras kolektīvu vadītāji arī neatbalsta svētku e-formātu, vēstīts Guntas Matisones materiālā lsm.lv.

Valmieras Mūzikas skolas koris “Solare” būtu gatavs startēt skolēnu dziesmu svētkos, bet, kā vērtē tā vadītāja Irēna Zelča, ir jābūt reāliem un jāsaprot, ka līdzšinējais mēģinājumu process negarantē kvalitāti, vai arī šo mēģinājumu vispār nav bijis.

Viņa uzsver: “Mans koris “Solare” ir gatavs būt tur, kaut vai uz galvas stāvēt un dziedāt, mans koris ir pusprofesionāls mūzikas skolas koris, bet es saprotu situāciju, ka koris nav “Zoom”, koris nav videoklips, es saprotu kolēģus, un es saprotu, ka e-dziesmusvētki nav dziesmu svētki, koris ir kolektīva dziedāšana, koris ir kolektīvs.”

Veicot kolektīvu vadītāju aptauju, kā stāsta dziesmu svētku Valmieras koordinatore Sanita Loze, tad arī tika izlemts, ka pilsētas kolektīvi šajos svētkos nepiedalīsies.

“Pirmkārt jau tas, ka skolas visu mācību gadu nav spējušas pilnvērtīgi nodrošināt mēģinājumu procesu, tad nākamais arguments arī par kolektīvu sastāviem, jo būtībā jau rudenī šie kolektīvu sastāvi nomainījās, lielākajai daļai repertuāra apguve bija jāsāk pilnīgi no nulles, jo bērni ir izauguši,” skaidro Sanita Loze.

Valmierā skeptiski vērtē arī jauno piedāvāto svētku e-formātu, jo pārāk tuvu ir mācību gada noslēgums.

“Valmierā, tā kā ir attālinātais izglītības process pilnīgi visās izglītības iestādēs, tad arī bērni speciāli uz mēģinājumiem no apkārtējiem novadiem nebrauks šīs divas nedēļas, viennozīmīgi. Viņi ir attālinātā mācību procesā un visi koncentrējas, lai sekmīgi pabeigtu mācību gadu,” norāda Loze.

E-dziesmusvētku koncepts tiek pamatots ar to, ka ir jāsaglabā dziesmu svētku tradīcija, taču, kā vērtē Sanita Loze, drīzāk ar šāda veida svētku formu tiek bērniem veidots nepareizs priekšstats par šo svētku būtību.

Viņa spriež: “Dziesmu svētku pamatdoma, kas kādreiz tapa Neikenkalnā, tepat Dikļos, bija kopā sanākšana, kopā dziedāšana un tagad e-vidē turpināt vēl joprojām visu šo mācību gadu nogurdinošo “Zoom” vai “Google Meet” vidi ar individuāliem priekšnesumiem nejūtot ne skatītāju aplausus, gaviles, ovācijas, manuprāt, tas neradīs bērnam, kas pirmo reizi ir iesaistījies, šo sajūtu, ko tad latvietim nozīmē dziesmu svētki.”

Avots

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 1:01

Jaunākās diskusijas