Bukša novērojumi: jābūt siltai un nokrišņiem bagātai vasarai

tautaruna.lv 18.maijs 2021, 10:30
 
Dmitrijs Suļžics/F64
Dabas zīmju vērotājs Vilis Bukšs dalījies ar saviem novērojumiem dabā, prognozējot, kādi laikapstākļi varētu būt gaidāmi vasarā.

Kā savā blogā "Mans Laiks" raksta Bukšs, šopavasar Viļakas pusē drusciņ vēlāk kā iepriekšējos gados, proti, 29. aprīlī pirmās bezdelīgas klusēdamas atgriezās savās ligzdošanas vietās, jo maija sākumā bija vēss, un daudzviet uzkrita sniegs. Viņš norāda, ka ticējums vēsta, ja pirmā bezdelīga saķer sniegu, tad arī vasarā būs sniegs (krusa). "Tas dara uzmanīgu, jo pērkona negaisi jūlijā var atnest krusu, kas var maitāt dārzus un tīrumus," norāda dabas zīmju vērotājs.

"Savos vērojumos šogad man interesanti bija un ir tas, ka alksnis saplauka agrāk par bērzu. Dzeguze iekūkoja vēl kailos kokos, un pirmais pērkons nāca rietumvējā. Kamenes, bites un lapsenes ligzdām meklē augstākas vietas. Meža skudras nāk mājās un meklē sausākas vietas. Tāpat arī mazās skudriņas. Mežos bagātīgi zied purenes un ražīgs pavasara sēņu gads. Upmalās kupla ievu un laukos pieneņu ziedēšana. Kā vērojams, arī pīlādžiem būs bagāts zieds," ar novērojumiem dalās Bukšs.

Viņš pauž, ka mūs gaida tradicionāla Latvijas vasara, taču dārzos solās būt labas ražas, kuplas pļavas un būšot labs kartupeļu gads. Arī bitēm būšot daudz bērnu, spietu un medus, jo ap 2. februāri bija sniegotas dienas. Tāpat arī sēnes. Tas norādot, ka jābūt siltai un nokrišņiem bagātai vasarai.

"Bet mierinājums ir tas, ja vasara iesākas ar lietiem, tad tā beidzas ar sausumu, un arī otrādi," iepriecina Bukšs.

Viņš dalās arī ar līdzīgiem gadījumiem pagātnē, piemēram, 1987. gadā janvāris bija ļoti auksts, bet maijs lielākoties bija vēss un lietains, togad arī vasara bija auksta, nemīlīga, lietaina.

1998. gadā maijs bija silts, nokrišņiem bagāts un arī vasara kopumā bija silta un mitra. Togad jūlijā un augustā gandrīz katru otro dienu lija, un vēl augusta beigās lauku cilvēki zārdos centās kaltēt sienu. Līdzīgi esot bijis 2001. gadā. Toties 2000. gadā maijā bijis sauss un karsts, daudzviet Latvijā dega meži un purvi, savukārt siena laiks jūlijā bija lietains.

"Ja tā virspusīgi skatās, tad aptuveni ik pēc četriem gadiem atkārtojas ar ūdeni bagāti pavasari un vasaras. Tā tas bija pirms četriem gadiem (2017), plūdi vasaras nogalē. 2013. gada aprīlī pavasara pali. Mitrais pavasaris un vasara 2009. un 2005. gadā un tā tālāk..." - pastāsta dabas vērotājs.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 8:17

Jaunākās diskusijas