Infektoloģe skaidro, kādēļ antivielu skaits pēc vakcinācijas nav noteicošais

tautaruna.lv 12.maijs 2021, 15:12
 
AFP/Scanpix/Leta
Rīgas Stradiņa universitātes profesore, infektoloģe Indra Zeltiņa kanāla Rīga TV24 raidījumā "Uz līnijas" skaidroja, kāpēc antivielu skaits pēc vakcinācijas nav noteicošais.

"Tas antivielu cipars nav noteicošais. Tas patreiz nesaka pa īstam mums neko," norāda Zeltiņa.

Viņa atzīmē, ka vakcīnām iedarbības mehānisms tomēr nedaudz atšķiras no Covid-19 pārslimošanas.

"Pēc pārslimošanas antivielas ir tūkstošos, bet pēc pusgada viņu vairs vienkārši nebūs. Viņas strauji ir augušas, viņas strauji kritīs un pazudīs konkrētam vīrusam," stāsta infektoloģe.

Jau vēstīts, ka otrdien Latvijā poti pret Covid-19 saņēmis 12 391 cilvēks, tādējādi savakcinējot nedaudz mazāk nekā aizvadītajā nedēļā, kad vienas dienas laikā tika sapotēti no 16 000 līdz 20 000 cilvēku, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) apkopotie jaunākie dati.

Tikmēr pirmo poti līdz šim saņēmuši 333 990 cilvēki, bet vakcinācijas procesu noslēdza kopumā 88 502 cilvēki, kuru vidū ir arī 1194 personas, kas sapotētas ar "Johnsons&Johnson" vakcīnu, kurai ir tikai viena deva. Par vakcinācijas procesu noslēgušiem tiek uzskatīti cilvēki, kuri saņēmuši "AstraZeneca", "Pfizer"/"BioNTech" vai "Moderna" ražotās potes abas devas vai "Johnson & Johnson" meitasuzņēmuma vakcīnu, kurai nepieciešama tikai viena deva.

Kopumā valstī līdz otrdienai ieskaitot veiktas 422 492 vakcīnas pret Covid-19 injekcijas.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 17:16

Jaunākās diskusijas