Vai tiešām pārslimojušie biežāk saskaras ar Covid-19 potes blaknēm?

tautaruna.lv 17.maijs 2021, 7:00
 
f64.lv, Dmitrijs Suļžics
Cilvēki, kuriem iepriekš bijusi asimptomātiska Covid-19 infekcijas gaita, pēc vakcinācijas izjūt vairāk blakusparādību, norāda Med24.

Britu pētnieki analizēja 974 cilvēku organismu reakciju, kas vakcinēti ar pirmo Pfizer devu. Aptuveni 265 no viņiem iepriekš bija pārslimojuši koronavīrusu.

Daudz biežāk blakusparādības, piemēram, drudzis, nogurums, muskuļu un locītavu sāpes, izpaudās tieši iepriekš inficētajiem.

Vakcīnas blakusparādība augsta drudža veidā bija 8% no tiem, kuriem bija koronavīruss, salīdzinot ar 2% no tiem, kuri neslimoja; nogurums - attiecīgi 29% un 20%; sāpes muskuļos un locītavās - 20% un 15%.

Pēc vakcinācijas koronavīrusu pārslimojušajiem arī bija izteiktāks limfmezglu pietūkums - apmēram 4%, salīdzinot ar 1% no tiem, kas iepriekš nebija inficējušies.

Sāpes injekcijas vietā abās grupās bija vienlīdz bieži.

Tāpat atklāts, ka vairāk vakcinācijas blakusparādību izjuta sievietes un jaunieši, tās bija nopietnākas un turpinājās ilgāk.

Neskatoties uz to, ka pētījums vēl nav salīdzināts un tā secinājumi joprojām ir provizoriski, rezultāti ir izraisījuši aktīvas diskusijas.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 20:31

Jaunākās diskusijas