Laika vērotājs par 6. maiju: Šodien sākas vasaras laiks

tautaruna.lv 6.maijs 2021, 15:14
 
Kaspars Krafts/F64
Dabas zīmju vērotājs Vilis Bukšs dalījies ar ticējumiem un novērojumiem par 6. maiju.

Kā norāda Bukšs, 6. maijs ir Jegora diena, kad jāj pieguļā. "Jegora dienā vakara blāzma ar rīta blāzmu satiekas. Sākas vasaras laiks," savā blogā "Mans Laiks" raksta Bukšs.

Tautas ticējumi par šo dienu vēsta, ka, ja ievas sāk ziedēt pirms Jegora - būs silta vasara. Jegora nakts salna, kas atkārtojas pēc nedēļas - paredz siltu rudeni.

"Šonakt, 6. maija naktī (Jegora dienas nakts), atbilstoši Jūlija kalendāram, Jurģu nakts, vakara sārtums satiek rītausmu. Sākas vasaras laiks. Šī gaismas rotaļa turpināsies līdz Uguns dienai jeb Labrencim (10. augusts). Tad notiks šķiršanās, lai pēc 9 mēnešiem atkal satiktos..." - mikroblogošanas vietnē Twitter atklāj Bukšs.

Jau vēstīts, ka Bukša novērojumi liecina, ka maija pirmajā pusē laika apstākļi būs mainīgi. Laiks līdz 9. maijam lielākoties būs vēss un mitrs. Nereti gaidāms lietus, arī krusa. Līdz 10. maijam skaidrās naktīs uz augsnes dažviet salnas.

Temperatūra dienā ap +10.. +12 grādiem. Atbilstoši nozīmīgām dienām janvārī siltāks un saulaināks varētu būt pēc 10. maija, kad temperatūra var sasniegt +20 un vairāk grādu.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 3:04

Jaunākās diskusijas