Kādi simptomi ir tiem, kam radušies asins recekļi pēc vakcinācijas? Atbild ārsts

tautaruna.lv 16.aprīlis 2021, 15:14
 
Dmitrijs Suļžics/F64
Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas virsārsts Kārlis Rācenis kanāla Rīga TV 24 raidījumā "Uz līnijas" atbildējis uz skatītājas jautājumu, kādi simptomi novērojami tiem, kam radušies asins recekļi pēc vakcinācijas.

Rācenis norāda, ka asins recekļu veidošanās pēc vakcīnas ir "īpatnējs stāvoklis", jo jābūt "asins šūnām, kas nodrošina reci ļoti mazā līmenī". Ārsts atzīmē, ka šāds stāvoklis šobrīd tiek novērots aptuveni vienā gadījumā uz miljons cilvēkiem.

"Tādā gadījumā, protams, tur var būt simptomātika kā pie akūtām trombozēm. Parasti galvas smadzenēs tas ir insults, ja tas ir sirdī - tas ir infarkts. Ja tas ir citur, tad lielākoties stipras sāpes tajā vietā un, nokļūstot slimnīcā, redz šo zemo trombocītu skaitu, kurš iepriekš nav ticis novērots," skaidro Rācenis.

Viņš gan uzsver, ka tās ir "ļoti, ļoti retas situācijas".

Jau vēstīts, ka Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) paziņoja, ka asins trombu veidošanās jāuzrāda kā ļoti reta "AstraZeneca" Covid-19 vakcīnas blakne.

"EZA Drošuma komiteja šodien nolēma, ka neparasti trombi ar mazu trombocītu skaitu ir jāuzrāda kā ļoti reta blakne," teikts EZA paziņojumā. Vienlaikus EZA atkārtoti norādīja, ka "AstraZeneca" vakcīnas sniegtie ieguvumi ir pozitīvi attiecībā uz tās radītajiem riskiem.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:30

Jaunākās diskusijas