Circene: Tie, kuri strādā ar cilvēkiem un nav vakcinēti, ir apdraudējums pārējiem

tautaruna.lv 18.aprīlis 2021, 13:27
 
Lauris Aizupietis/F64
MFD veselības grupas galvenā ārste ginekoloģijā Ingrīda Circene kanāla Rīga TV 24 raidījumā "Preses klubs" paudusi viedokli par obligātu to cilvēku vakcināciju, kuru darbs saistīts ar cilvēkiem klātienē.
"Es domāju, ka tie, kas strādā sabiedrībā ar cilvēkiem, ja viņi nav vakcinēti, tad principā viņi var būt apdraudoši šinī gadījumā pārējiem. Ne jau te ir tikai runa par manu izvēli un mani pašu," uzskata Circene.

Viņa norāda, ka, lai gan ir par "brīvprātības principu", ja ir apdraudējums citiem, tad "obligātuma princips" ir sabiedrības interesēs.

Jau vēstīts, ka Eiropas Cilvēktiesību tiesa secinājusi, ka obligāta vakcinēšanās var tikt uzskatīta par nepieciešamu demokrātiskās sabiedrībās.

Eiropas Cilvēktiesību tiesā vērsās čehu vecāki, kuriem bija piemērotas sodanaudas par bērnu nevakcinēšanu, un vecāki, kuru bērni netika uzņemti dārziņos, jo nebija vakcinēti. Čehijā vecākiem ir obligāti jāvakcinē bērni pret deviņām slimībām, tostarp difteriju, stingumkrampjiem, garo klepu, B hepatītu un masalām.

Tiesa secināja, ka Čehijas veselības aprūpes politika ir savienojama ar bērnu labākajām interesēm un obligāta vakcinēšanās var tikt uzskatīta par nepieciešamu demokrātiskās sabiedrībās.

Šī ir pirmā reize, kad Eiropas Cilvēktiesību tiesa pieņēmusi spriedumu jautājumā par bērnu obligāto vakcinēšanu. Eksperti uzskata, ka šim tiesas lēmumam var būt ietekme arī uz nākotnes lēmumiem saistībā ar vakcinēšanos pret jauno koronavīrusu.

Spriedums palielina iespējamību, ka var tikt noteikta obligāta vakcinēšanās šīs pandēmijas laikā, uzskata tieslietu eksperts Nikolā Ervjū, kurš specializējies Eiropas Cilvēktiesību tiesā.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 3:53

Jaunākās diskusijas