FOTO: Vilis Bukšs dabūjis šogad pirmo ērci; brīdina citus

tautaruna.lv 15.aprīlis 2021, 20:18
 
Mārtiņš Zilgalvis/F64
Lai gan dabas vērotājs Vilis Bukšs vairāk pazīstams ar savām prognozēm par laika apstākļiem, šoreiz Bukšs brīdina cilvēkus par to, ka aktivizējušās ērces.
Bukšs raksta, ka ērce bijusi zem pleca locītavas.

"Vakar man pieķērās pirmā ērce. Iespējams, ka virsdrēbēs iezagās, kad peldējos dīķī. Sajutu, kad vēlu vakarā palīdzēju krupīšiem pāriet ceļu... Četru stundu laikā, kamēr tiku līdz mājām, tā jau bija ierakusies zem pleca locītavas. Pēc pusnakts to dabūju ārā... Sargies! Ērces," raksta Bukšs.

Bukšs gan piebilst, ka ar viņu viss ir kārtībā.

"Viss kārtībā! Ne pirmo reizi... Kur tik nav ieķērušās, gan zem acu vāciņiem, gan citās intīmās ķermeņa vietās," viņš piebilst.

Pirms kāda laika vēstījām, kā neļaut ērcei piesūkties.

Atšķirībā no ērču encefalīta, pret Laimas slimību nav vakcīnas, tādēļ vienīgais veids, kā sevi pasargāt - nedot iespēju ērcei piesūkties. Dodoties uz mežu, pļavu vai vietu, kur ir krūmāji un gara zāle (ērcēm patīk mitras un ēnainas vietas!), ieteicams ievērot piesardzību - uzvilt gaišu, pieguļošu apģērbu, uz kura var vieglāk pamanīt kukaini, kreklu sakārtot biksēs, bet bikšu galus - zeķēs ar stingru malu.

Pēc pastaigas jāaplūko apģērbu un visu ķermeni un jāpārliecinās, ka ērce nav piesūkusies un nav ienesta mājās. Ērce var būt uz pļavā plūktajiem ziediem un mežā lasītām sēnēm, tādēļ šīs dabas veltes ir rūpīgi jāaplūko, pirms ienest istabā. Pēc mājdzīvnieka pastaigas arī vienmēr ir jāpārbauda, vai uz tā nav nevēlams viesis.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 17:16

Jaunākās diskusijas