FOTO: brīdina par skaistu, bet ļoti indīgu augu Latvijas mežos

tautaruna.lv 17.aprīlis 2021, 14:11
 
facebook.com/Brikmane Linda
Kāda Facebook lietotāja vēlas brīdināt līdzcilvēkus par indīgu augu Latvijas mežos - parasto zalkteni.

Ieraksta autore min, ka pirmo reizi mežā ieraudzījusi tādu augu.

"Pirmo reizi satiku mežā. Tāds pārsteigums un košums, tik salda smarža un... tik indīgs. Cik labi, ka uzreiz pameklēju informāciju internetā.
Parastā zalktene ir ļoti indīgs augs - visas auga daļas ir indīgas, bet jo sevišķi augļi un miza, kas satur glikozīdus dafnīnu vai dafnetoksīnu kā arī sveķveidīgu vielu - mezereīnu. Žāvēta auga toksiskums nemazinās. Bērniem saindēšanās izpausmes var parādīties jau no vienas ogas vai lapas apēšanas, bet 2-3 lapas vai ogas var izraisīt nāvi. Pieaugušajiem nopietnas saindēšanās izpausmes un pat nāves cēlonis var būt 10-12 lapu vai ogu apēšana.
Saindēšanās izpausmes ir izteikts ādas un gļotādas kairinājums, plakstiņu, lūpu, deguna gļotādas, rīkles, ādas pietūkums un apsārtums, sāpes kairinājuma vietās, čūlas. Parādās arī kuņģa un zarnu trakta darbības traucējumi - nelabums, siekalošanās, vemšana, vēdera sāpes, ūdeņaina vai asiņaina caureja, kā arī miegainība, galvassāpes, delīrijs, nespēks, krampji. Smagos saindēšanās gadījumos - nesamaņa, nāve.
Tādas saindēšanās izpausmes kā ādas apsārtums un čūlas var izraisīt arī neuzmanīga zalktenes stādījumu apkopšana (pieskāršanās, plūkšana). Nekādā gadījumā nevienu auga daļu nedrīkst arī ņemt mutē un košļāt. Auga toksīni stipri bojā arī zobus," teikts viņas ierakstā.
Tikmēr komentāros cilvēki pateicas par sniegto informāciju un neslēpj izbrīnu - viņi nav zinājuši par šo indīgo augu. Tiek minēts, ka šis augs redzēts daudz kur Latvijā.
"Slokas ezera laipu tuvumā redzēju šo krāšņo augu.Labi,ka neienāca prātā ne ostīt,ne plūkt. Bet ļoti skaists!" teikts kādā komentārā.
Vēl kāda Facebook lietotāja dalījusies pieredzē - viņa pasmaržojusi minēto augu un pēc tam sajutusies slikti.
"Šodien priecājos par skaisto augu, violetajiem ziediem un patīkamo smaržu...Pēc neilga laika sajutu izteiktu vājumu un lielu miegainību... Pārgājienu vairs nevarēju turpināt..."

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 3:04

Jaunākās diskusijas