Pētījums: populārs medikaments var atvieglot Covid-19 gaitu

tautaruna.lv 12.aprīlis 2021, 7:00
 
Oksana Džadana/F64
Jaunā pētījumā analizēts, vai aspirīnam ir kāda ietekme, slimojot ar Covid-19, raksta "Eesti Arst".
Pētījumā, kas tika veikts vairākās Amerikas Savienoto Valstu slimnīcās, tika novēroti 412 pacienti ar vidējo vecumu 55 gadi (59,2% no tiem bija vīrieši).

Viņi visi tika hospitalizēti koronavīrusa dēļ. No tiem 98 (23,2%) pirms hospitalizācijas vismaz septiņas dienas tika ārstēti ar aspirīnu (81 miligrama deva), vai arī hospitalizācijas dienā viņi saņēma aspirīna devu. Pārējie 314 pacienti (76,3%) nelietoja aspirīnu.

Starp pacientiem, kuri tika ārstēti ar aspirīnu, bija vairāk pacientu ar paaugstinātu asinsspiedienu, diabētu, koronāro artēriju slimību un nieru darbības traucējumiem. Pārējās ārstēšanas metodes abās pacientu grupās bija vienādas. Kā ārstēšanas rezultāts tika vērtēta ievietošanas nepieciešamība intensīvās terapijas nodaļā un vajadzība pēc plaušu ventilācijas sistēmas.

Datu analīze parādīja, ka ar aspirīnu ārstētajā grupā mirstība stacionārā samazinājās par 47%, intensīvās terapijas nodaļās - par 43% un grupā, kur tika izmantota plaušu ventilācijas sistēma, - par 44%, salīdzinot ar grupu, kas aspirīnu nelietoja.

Pēc pētnieku domām, hipotēze par aspirīna terapeitisko iedarbību koronavīrusa gadījumā ir pelnījusi turpmāku izpēti.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 21:21

Jaunākās diskusijas