Epidemioloģe: Cilvēki, kuri ir vakcinēti pret Covid-19, ir droši apkārtējiem

tautaruna.lv 11.aprīlis 2021, 13:13
 
f64.lv, Dmitrijs Suļžics
Epidemioloģe, Rīgas Stradiņu universitātes Sabiedrības veselības institūta direktore Anda Ķīvīte - Urtāne kanāla Rīga TV24 raidījumā "Uz līnijas" skaidrojusi, kāpēc cilvēki, kuri ir vakcinēti, ir drošāki apkārtējiem.

Speciāliste nenoliedz, ka arī pēc vakcinācijas cilvēks var saslimt ar Covid-19, bet vakcīna pasargā no smagas saslimšanas un pat nāves, par ko liecinot arī jaunākie dati.

Speciāliste norāda, ka, ja cilvēks ir vakcinējies, tad viņš var būt faktiski pilnīgi drošs, ka saslimšanas gadījumā slimības gaita būs viegla vai pat pilnībā bez simptomiem. Tas attiecas uz visām vakcīnām, arī uz "AstraZeneca".

Par iespēju inficēt citus pēc vakcinācijas, Ķīvīte-Urtāne saka, ka jaunākie dati "diezgan pārliecinoši" rāda, ka visi vakcīnu veidi pasargā arī no infekcijas pārnešanas tālāk.

"Šobrīd pasaulē tiek runāts, ka tie cilvēki, kuri būs vakcinēti, viņi ir droši apkārtējiem," norāda epidemioloģe.

Jau vēstīts, ka pēc Igaunijas medicīnas profesores Rutas Kaldas teiktā, patlaban var teikt, ka vakcīna pret Covid-19 ir efektīva vismaz gadu, raksta Postimees.

"Šodien mēs jau varam teikt, ka aizsardzība ilgst apmēram gadu, jo ir pagājis gads kopš vakcīnas klīnisko pētījumu sākuma. Laika gaitā kļūs skaidrs, vai tas darbosies vēl ilgāk," sacīja Kalda.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 0:29

Jaunākās diskusijas