Atklāj iemeslu, kāpēc visiem nav atkarības no smēķēšanas

tautaruna.lv 11.aprīlis 2021, 15:48
 
pexels.com
Britu eksperti ir pierādījuši, ka atkarība no tabakas un elektroniskajām cigaretēm var rasties no īpašiem iedzimtiem gēniem, raksta portāls "Medicina 2.0".

Šie gēni varot būt atbildīgi arī par citiem sliktiem ieradumiem. Zinātnieki uzskata, ka šī informācija viņiem palīdzēs izveidot īpašu programmu, lai novērstu bīstamu veselības paradumu parādīšanos cilvēkiem.

Lielbritānijas pētnieki nav pirmie, kuri nonākuši pie šāda secinājuma. Iepriekš dāņu ārsti cilvēka ķermenī identificēja gēna variāciju, kas palielina vēlmi smēķēt. Zinātnieki veica aprēķinus, kuri parādīja, ka tie, kuri mantojuši šo gēna variantu no vecākiem, smēķē par 20% biežāk nekā tie, kuriem šī gēna nebija.

Arī eksperti no Durhamas universitātes ziņo par "smēķētāja gēna" atklāšanu. Tika veikts plaša mēroga pētījums, kurā piedalījās vairāk nekā tūkstotis brīvprātīgo. Pēc rūpīgas pārbaudes ārsti dažiem no viņiem asinīs identificēja īpašu gēnu, kas radīja atkarību no nikotīna. Tā dēļ viņi nevarēja atmest smēķēšanu.

Ārsti uzskata, ka ģenētiskā faktora atklāšana palīdzēs nākotnē cīnīties ar dažādu atkarību parādīšanos pusaudžu un jauniešu vidū.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:30

Jaunākās diskusijas