Covid-19: 100% plaušu bojājums - spānis slimnīcā Rīgā pavada 81 dienu intensīvajā terapijā

tautaruna.lv 23.marts 2021, 20:52
 
AFP/SCANPIX/LETA
Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) ārsti gadījumu, kad kāds Covid-19 pacients atguvies pēc 81 intensīvajā terapijā pavadītas dienas sauc par brīnumu. Turklāt no šiem vairāk nekā diviem ar pusi mēnešiem 53 dienas viņš ir pavadījis, pieslēgts mākslīgās plaušu ventilācijas iekārtai. Ārsti joprojām rūpējas par spāņa Hosē Antonio veselību, bet pats pacients cer pēc iespējas ātrāk atkal satikt ģimeni, vēsta žurnālistes Aijas Kincas sižets LTV "Panorāmā".

Pacients Hosē Antonio Tejeda Cardenas ir spānis, kurš Rīgā mīt jau ilgi. Lai gan pacientam ir Covid-19 antivielas un viņš neskaitās infekciozs, organisms ir novājināts pēc ilgās slimošanas. Bīstams var būt jebkurš bacilis.

Četras dienas pirms jaunā gada, 28. decembrī, Antonio stacionēja. “Sievai darbā bija epidēmija. Visticamāk, tā saslimu. Jo es pats strādāju attālināti no mājām,” viņš sacīja. Intensīvajā terapijā viņu 53 dienas elpināja mākslīgā plaušu ventilācijas iekārta.

Caurulīte atradās kaklā, bet pats pacients zāļu izraisītā miegā. Visbiežāk pēc šī radikālā soļa Covid-19 pacienti neatgūstas, bet Antonio izdzīvoja.

RAKUS Toksikoloģijas un sepses klīnikas vadītājs Oļegs Šuba norādīja: “Viņš [Antonio] izgāja praktiski visus ārstēšanas veidus. Gan neinvazīvo mākslīgo plaušu ventilāciju, gan invazīvo - ar traheostomiju, un nu ir atlabšanas stadijā. Pacients ar 100% plaušu bojājumu. (..) Tas [izveseļošanās process] atkarīgs no izejošā resursa - kāds cilvēkam ir pašam stāvoklis, bet gribas cerēt, ka tas atkarīgs arī no mūsu darba.”

Savukārt pats Antonio pēc intensīvās aprūpes norādīja: “Tagad jau jūtos labi. Negribu atcerēties tās trakās dienas komā. Tad bija vieni murgi galvā. Pēc tam nesaproti - tas notika īstenībā vai es esmu to izdomājis? Visi tie murgi bija tik reāli. Tagad sievai vaicāšu, tas bija? Nebija? Atmiņa klibo.”

Pacients atzina, ka visgrūtāk ir izturēt psiholoģiski. Visi mediķi ir aizsargtērpos, un klāt nav neviena tuvinieka. “Pagājušās nedēļas beigās man telefonu atļāva lietot. Morāli tas tā palīdz. Guli un neko nezini, jūties pamests. Lai gan mediķi ļoti rūpējās, bet sieva ļoti pārdzīvoja. (..) Es viņu ļoti mīlu. Un bez Dieva palīdzības nekas nebūtu. Un ārsti ir lieliski. (..) Runāt ir grūti. Pēc tam esmu aizelsies...” sacīja pacients. To, kādas sekas pārslimotā Covid-19 būs atstājusi, ārsti vēl nevar pateikt.

Vidēji intensīvajā terapijā pacienti pavada 5-7 dienas, Covid-19 laikā - 12.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 7:25

Jaunākās diskusijas