"Piedodiet par šo sāpju saucienu!" Sieviete Latvijā stāsta par attālināto darbu

tautaruna.lv 11.marts 2021, 10:58
 
Kaspars Krafts/F64
Kāda Facebook lietotāja dalījusies ar emocionālu ierakstu, aprakstot attālinātā darba realitāti, esot mājās ar bērnudārza vecuma bērnu. Viņa uzsver, ka šī kopā būšana nav attālināts darbs.

Vēršoties pie Ministru kabineta, sieviete apraksta, kāpēc, pēc viņas domām, attālināts darbs ar bērnu mājās nav iespējams.

"Lasot par gaidāmajiem jaunajiem ierobežojumiem, man gribas tomēr pajautāt

Ministru kabinetam. Ja uz dārziņiem varēs vest tikai tos bērnus, kam vecāki nevar strādāt attālināti, vai Jūs domājat, ka vecāki var strādāt, ja mājās ir pirmsskolas vecuma bērns?
Es pagājušā pavasarī, tāpat kā daudzi citi vecāki, veicu šo vingrinājumu. Tā nebija strādāšana! Tā bija pilna laika bērna pieskatīšana ar papildu nakts darbu vai epizodiska pieslēgšanās darbam, kamēr bērns kā zombijs pielipis pie TV multenēm.
Kad bērns ir mājās, viņu ne tikai ir jāpieskata. Viņš vēlas ēst, dzert, pačurāt (no vannas istabas: Maaaammmu!), paspēlēties, uzdot jautājumus un saņemt atbildes, viņam vajadzīga jēdzīga nodarbju maiņa, viņam jāiet laukā, jāiet pagulēt, tad atkal jāpaēd, tad atkal jāpadarbojas kopā ar mammu, tad vakariņas, tad gulētiešana. Un kaut kur pa vidu tam visam ir darbs! KUR?
Piedodiet par šo sāpju saucienu! Es labprāt esmu ar savu bērnu, labprāt izbaudītu katru mirkli ar viņu, bet tad nemānīsim viens otru un nesauksim šo kopā būšanu par attālinātu darbu! Tas ir neapmaksāts atvaļinājums vai labākā gadījumā apmaksāts neproduktīvs darba laiks uz darba devēja rēķina," viņa raksta.
Tikmēr komentāros arī citi Facebook lietotāji piekrīt sievietes rakstītajam, piebilstot, ka tas tiešām ir pārbaudīts praksē un atbilst realitātei.
"Pilnīgi piekrītu, un tas attiecas ne tikai uz bērnudārzniekiem, bet arī mazo klašu skolniekiem. Es arī, ja kaut ko vēlos padarīt darbam, daru to naktīs, jo pa dienu ir sacerējumi, matemātika, visādi zvēri no papīra jātaisa utt., un šis nav tas vecums, kad bērns pats savā istabā apsēdīsies pie galda, izlasīs jauno vielu, izkonspektēs svarīgāko, visu sapratīs un izdarīs! Nē! Un es saprotu arī bērnu, kurš grib parunāties, pārliecināties, ka dara pareizi, un mums iet tieši tāpat kā autorei- mammu, mammu, mammu??? Es arī mīlu savu bērnu, esmu par drošību, bet piekrītu autores teiktajam- par darbu no mājām to grūti nosaukt, ja vien neatrodi sevī spēkus vairs negulēt," teikts kādā komentārā.

Jāpiebilst, ka Ministru kabinets šodien plāno pieņemt gala lēmumu par mērenāko epidemioloģiskās situācijas stabilizēšanas scenāriju, ar kuru valsts pārvaldē un privātajā sektorā strādājošajiem nāksies strādāt attālināti, bet klātienē atļaujot strādāt ražojošajiem uzņēmumiem.

Valdības konceptuāli atbalstītais "A" scenārijs paredz, ka vīrusa izplatības mazināšana tiks balstīta uz attālinātu darbu. Vienlaikus darbu klātienē turpinās ražojošo nozaru uzņēmumi, kas kopumā nodarbina ap 221 000 cilvēku jeb 25% no valstī nodarbinātajiem. Ražojošie uzņēmumi varēs turpināt darbu, ievērojot maksimāli iespējamu darbinieku distancēšanos, ieviešot Covid-19 drošu nozares protokolu, piemēram, darbu maiņās.

"A" scenārijs paredz bērnudārzu nodrošināt to bērnu vecākiem, kuri nevar strādāt attālināti.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 8:15

Jaunākās diskusijas