Meža īpašnieks savā īpašumā Sējas novadā ierauga ko briesmīgu

tautaruna.lv 10.marts 2021, 19:30
 
Ekrānšāviņš no video
Sējas novadā, īpaši aizsargājamā dabas teritorijā mežā, pastrādāts noziegums pret dabu, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Kristapam Sējas novadā pieder mežs, kas iekļaujas pat Eiropas mērogā aizsargājamā “Natura 2000” teritorijā.

Katru gadu viņš savā mežā uziet lielāku vai mazāku drazu, ko dabā izmetuši piesārņotāji, bet uzietais īpašumā šogad īpaši pārsteidzis.

Šoziem uzdūries līdz šim lielākajam atkritumu “kalnam”, kas sastāv no dažnedažādas sadzīves drazas un bīstamiem atkritumiem, piemēram, šīfera gabaliem, kurus paredzēts utilizēt īpašā veidā. Cūķi nav slinkojuši: lai nokļūtu līdz nu jau piesārņotajai vietai, nākas pamatīgi lauzt transportlīdzekli, braucot pa pamatīgi izdangātu meža ceļu.

Saprotot, ka pastrādāts noziegums pret dabu un kaitēts privātīpašumam, Kristaps vēlējies par to ziņot cerībā, ka meklēs vainīgo, tomēr ierauts “riņķa dancī”. Sapratis, ka cīņā ar piesārņotājiem atstāts viens.

"Mans īpašums ir apzināti degradēts, notikusi ielaušanās! Zvanīju Valsts policijai (VP), kur man pateica, ka tas uz viņiem īsti neattiecoties. Norādīja, ka tā ir Valsts vides dienesta (VVD) kompetence. Zvanīju VVD, kur man atbildēja, ka ar policiju vienmēr ir tāds “pinpongs”. Ieteica zvanīt pašvaldības policijai, bet manā pašvaldībā - Sējas novadā - nav pašvaldības policijas. Es prasīju - ko man darīt? Zvanīju Sējas novada pašvaldībai, kur man teica, ka pašvaldības policijas funkcijas pilda VP Siguldas iecirknis. Siguldas iecirknī teica, ka reaģē, ja ir kādi ģimenes strīdi un ka šī tomēr esot VVD kompetence. Vienvārdsakot - mani ļoti aizskāra, ka no manis, cilvēka, kura īpašumam nodarīts kaitējums, visi mēģina “atkratīties”! Es paliku viens. Kā atrisināt šo problēmu? Neviens to nav izdomājis," stāsta Kristaps.

Izmisīgo, bet nesekmīgo centienu sasaukt palīgā vainīgā meklējumos atbildīgos dienestus dēļ Kristaps nolēma ziņot par nelegālo izgāztuvi VVD uzturētajā mobilajā “Vides SOS”, cerot, ka tomēr šī problēma kādam liksies pietiekami nopietna, lai cūķa meklējumus tomēr uzsāktu.

Vaicāts, vai teorētiski varētu saņemt sodu par nesakoptu īpašumu, Kristapam VVD pārstāvis atbildējis, ka tas neesot izslēgts, jo īpašniekam jāgādā par savu īpašumu. Kristaps uzsver, ka neesot pat tiesīgs liegt piekļuvi savam īpašumam, jo ceļš, ko izmanto piesārņotāji, ved ne vien uz Kristapa meža masīvu, bet arī uz kaimiņos esošo Ādažu militāro poligonu, piekļuvi ceļam jānodrošina karavīriem.

Atkritumos atrodamas dažādas norādes uz konkrētām personām, piemēram, personalizēta lidmašīnas biļete. Neapgalvojot, ka vainīga tieši konkrētā persona, Kristaps vēlas, lai likumsargi ņem vērā šo faktu, to fiksē un uzrunā personu, lai noskaidrotu, kā biļete varēja nonākt atkritumos. Tāpat Kristaps norāda uz ar valsts ziņu izveidotu informatīvu plāksni par šo apkaimi kā īpaši saudzējamu. Tāpat tajā ar atgādināts par mēslošanas aizliegumu, ir arī norāde uz video novērošanu. Ja reiz kāds novēro šeit notiekošo, Kristaps uzskata, ka vajadzētu pārbaudīt video ierakstus.

"Te ir norādes. Šerlokam Holmsam ir ko darīt! Katru gadu rīkojam Lielo talku. Kāds piecūko, bet mēs satīrām! Bet varbūt mazāk cūkotu, ja cilvēki apzinātos, ka par katru šādu izdarību ir reāla varbūtība, ka tiks saukti pie atbildības!" pauž Kristaps.

Avots

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 20:31

Jaunākās diskusijas