Epidemioloģe skaidro, kāpēc šis nav īstais laiks ierobežojumu mīkstināšanai

tautaruna.lv 8.marts 2021, 15:00
 
Oksana Džadana/F64
Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemioloģe Rita Korotinska kanāla Rīga TV 24 radījumā "Uz līnijas" komentējusi ierobežojumus laikā, kad saslimušo ar Covid-19 skaits rūk.

Epidemioloģe norāda, ka, lai gan inficēto skaits dienā ir nedaudz samazinājies, situācija ir "trausla".

"Tagad nav īstais laiks mīkstināt kaut kādus ierobežojumus. Arī ņemot vērā jauno paveidu," skaidro Korotinska, piemetinot, ka saslimušo skaita samazinājums tomēr vērtējams kā niecīgs.

Kā zināms, aizvadītajā diennaktī Latvijā veikti 3214 Covid-19 izmeklējumi. Reģistrēti 194 jauni inficēšanās gadījumi ar koronavīrusu. Svētdien reģistrēti četri Covid-19 izraisīti nāves gadījumi.

Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem ir 6%. 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju ir 457.7.

Jau vēstīts, ka aizvien plašāk sabiedrībā izplatoties jaunajam Lielbritānijas Covid-19 paveidam, jārēķinās, ka pie konkrētiem rādītājiem var nākties pastiprināt ierobežojumus, sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Patlaban "luksofora princips" nosaka, ka, ja jaunā Lielbritānijas Covid-19 paveida izplatība nedēļas laikā pieaug par vairāk nekā 5% un ir aizdomas par vietējo izplatīšanos, var nākties ieviest stingrākus ierobežojumus.

Vēl viens kritērijs "luksofora principā" paredz, ka jauni ierobežojumi būtu jāievieš, ja 14 dienu kumulatīvās saslimstības rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju pārsniedz 700 gadījumus. Tomēr patlaban šis rādītājs ir 501 gadījums un tas lēzeni sarūk.

Tāpat ierobežojumi būtu jāievieš, ja ir ļoti straujš saslimstības pieaugums, proti, ja septiņu dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju rādītāja pieaug par vairāk nekā 20%. "Mēs neesam šai situācijā, bet tas nav neiedomājami, ka tas var notikt," sacīja ministrs.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 11:59

Jaunākās diskusijas