Latvijas profesors: Būs vēl jauni Covid-19 paveidi

tautaruna.lv 5.marts 2021, 11:15
 
F64
Latvijā arvien vairāk diskutē par bažām piedzīvot Covid-19 trešo vilni. Aizdomas saistītas ar jaunā Lielbritānijas paveida izplatīšanas mūsu valsts teritorijā, vēsta raidījums "Bez Tabu".

LLU Veterinārmedicīnas fakultātes dekāns Kaspars Kovaļenko norāda, ka šobrīd nav skaidri zināms, kur Lielbritānijas celms ir parādījies - nav redzams starpposms. Tomēr ir skaidrs, ka kādā potenciālajā indivīdā vai dzīvniekā ir notikušas nepieciešamās mutācijas, lai jaunais celms parādītos un diemžēl veiksmīgi izplatītos.

Ar ko tas atšķiras no mums jau zināmā? Šis celms ir daudz lipīgāks, tomēr pagaidām trūkst informācijas, cik tas varētu būt klīniski smagāks. Lai turpinātu dzīvot un vairoties, vīruss pielāgojas jaunai populācijai, tāpēc arī turpmāk mēs saskarsimies ar jauniem vīrusa paveidiem!

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas infektoloģe Sniedze Laivacuma norāda, ka šobrīd ir pāragri runāt par ierobežojumu mīkstināšanu, jo jānovēro, kā izplatās jaunais vīrusa celms. Arī vakcīnu ražotājiem jādomā par vakcīnu pielāgošanu jaunajiem celmiem.

"Vakcīnu ražojošās kompānijas arī ir gatavas, ja būs nepieciešams, mainīt vakcīnu sastāvu, bet šobrīd nav pamata teikt, ka vakcīnas mūs pilnīgi noteikti nepasargā no jaunajiem celmiem," viņa pauž.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 0:29

Jaunākās diskusijas