Skaudrā realitāte: tirdzniecības centri Latvijā ir soli no bankrota

tautaruna.lv 5.marts 2021, 10:30
 
Attēlam ir ilustratīva nozīme. / F64
Bez valsts palīdzības tirdzniecības centri Latvijā var tikt izputināti. . Un viss ierobežojumu dēļ, kas paredzēti, lai apturētu Covid-19 izplatīšanos. Veikali ir tukši, tirgotāji nespēj maksāt par telpu īri. Rezultātā tirdzniecības centru ienākumi samazinās. Tie, šķiet, ir jau kritiskā situācijā. Lai noturētos virs ūdens, tie lūdz valdības atbalstu. Un Ekonomikas ministrija ir gatava mest viņiem glābšanas riņķi, vēsta LTV7.

Ziemu ved prom. Šādi tirdzniecības centrs sauc ziemas kolekcijas maiņu uz pavasara kolekciju. Ir apģērbi un apavi, kurus pircēji tā arī nekad neredzēja, stāsta Iveta Ardava, tirdzniecības centra Rīga Plaza pārstāve:

“Jūs redzat, kā mums klājas. Kluss. Mierīgs. Slēgts. No tirdzniecības centrā pieejamajām vietām strādā nedaudz mazāk nekā 20 procenti īrnieku, kuri tirgo vai sniedz pakalpojumus. Un aptuveni 10% uzņēmumu, kas izsniedz preci līdzņemšanai."

Valstī noteikto ierobežojumu dēļ daudzi veikali burtiski nonākuši aiz restēm. Tā kā joprojām pastāv aizliegums pārdot noteiktas preces klātienē, pircēju skaits tirdzniecības centros samazinājies par trim ceturtdaļām. Tajā pašā laikā slēgto veikalu dēļ samazināju;sies arī tirdzniecības centru ieņēmumi - par 57%.

Šie ienākumi ir līdzekļi no telpu nomas veikaliem. Kuri ir tukši, gaidot pircējus un lūdzot atlaidi telpu īrei. Dažreiz līdz simts procentiem.

Nekustamā īpašuma attīstītāju alianses vadītājs Mārtiņš Vanags veido paralēles:

“Iedomājieties, ja ģimenes budžets samazināsies par 57%. Tas ir diezgan liels kritums. Uzņēmumam tas nozīmē pēdējo posmu pirms maksātnespējas. "

Iespējams, ka Ekonomikas ministrijas priekšlikums par subsīdijām īrei valdības darba kārtībā būs jau nākamnedēļ. Tomēr, pēc nozares atbildīgā ministra domām, būs svarīgi arī apstiprināt atbalsta sistēmu Eiropas Komisijā. Kā liecina tūrisma nozares pieredze, tas prasa mēnešus.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 12:10

Jaunākās diskusijas