Viņķeli pamatīgi sadusmo žurnālistes teiktais par Covid-19

tautaruna.lv 3.marts 2021, 12:09
 
F64
Starp bijušo veselības ministri Ilzi Viņķeli un žurnālisti Santiu Jembergu mikroblogošanas vietnē Twitter izveidojās asa diskusija, kad žurnāliste kritizēja "Astrazeneca" vakcīnas iegādes procesu.

Runājot par savu jaunāko pētījumu vienā no ierakstiem žurnāliste raksta: "Visi jautājumi ir saistīti ar pretestību Pfizer pirkšanai. Pirmais 22.09 valdībai netiek ziņots, ka ar to beigušās sarunas un vakcīna būs pieejama. 17.11 to maldina par sarežģītību. 18.11 un 22.12 nenopērk visus pieejamos apjomus, lai gan ir skaidrs, ka AZ jau ir mēsli."

Tieši pēdējā frāze piesistīja Viņķeles uzmanību.

"AZ NAV MĒSLI! Tā ir laba, efektīva, masveida vakcinācijai piemērota un droša vakcīna!!! Turpinot skandināt, ka AZ vakcīna “ir mēsli”, visi tikai zaudē. Var un vajag kritizēt vakcīnu iegādes procesu, bet neņem uz sevi grēku borēt sabiedrībai, ka AZ ir slikta!" raksta Viņķele.

Žurnāliste gan steidzas skaidrot, ka "runa ir, ka nevis AZ ir mēsls, bet ar AZ tobrīd jau ir sākušies mēsli - problēmas pētījumos, kavēsies reģistrācija, nebūs nekādas piegādes decembrī. Bet tā arvien tiek slavēta kā labākā izvēle un aizkulisēs tiek lemts nepirkt klāt Pfizer".

Diskusijā iesaistās vēl kāds Twitter lietotājs, kas uzskata, ka "arvien vairāk tas izskatās pēc lieltirgotavu / farmācijas pasākuma. Varbūt te arī būs Taureņu pirts veida sarunas, kur kāds aicinājis uzmest drosmei."

"No kā šādi secinājumi? Kur te lieltirgotavu interešu ietekme? Loģistiku, lai tā kurai vakcīnai, tāpat jāiepērk. Ja atsaucas uz sākotnējo info par Pfizer piegādi pa tiešo vakcinācijas kab., tad nobrūk RB versija, ka tie ir bijuši meli," komentē Viņķele.

Tikmēr Jemberga uzskata, ka Viņķele turpina slavēt AZ kā galveno vakcīnu tad, kad ir saredzamas problēmas reģistrācijā un esot skaidrs, ka Pfizer arī tūlīt reģistrēs, bet to nepērk. "Kamēr atbildes uz šiem jautājumiem nav skaidras, paliek maza % iespēja, ka lomu spēlē mums pagaidām nezināmi apstākļi," viņa piebilst.

Jāpiebilst, ka iepriekš jau vēstīts par "Re:Baltica" pētījumu, kurā pausts, ka valdībai pērn lemjot par vakcinēšanas jautājumiem, ierēdņi to maldinājuši par "Pfizer" vakcīnu.

Kad decembrī valdībā spriests par vakcinēšanas jautājumiem, premjers Krišjānis Kariņš (JV) interesējies, kurš konkrēti būs atbildīgs par vakcinēšanas organizēšanu. Veselības ministrijas (VM) valsts sekretāre Daina Mūrmane-Umbraško atbildējusi, ka Latvijā par visu procesu atbildot Zāļu valsts aģentūras (ZVA) direktors Svens Henkuzens.

Kā vērtē "Re:Baltica", Henkuzena loma "vakcīnu iepirkuma fiasko līdz šim nav novērtēta", ieskaitot to, ka viņš 17.novembrī valdībai esot sniedzis maldinošu informāciju par "BioNTech/Pfizer" vakcīnas sarežģītību iepretim pārējām. Salīdzinot viņa teikto ar publiski pieejamo ražotāja, ASV regulatoru un Eiropas Medicīnas aģentūras dokumentāciju, "Re:Baltica" secinājusi, ka vismaz seši no astoņiem apgalvojumiem bijuši nepatiesi, maldinoši vai pārspīlējuši vakcīnas sarežģītību.

Piemēram, patiesībai neatbilstot prezentācijā valdībai rakstītais, ka vakcīnu pasūtījums jāveic no ražotnes uz vakcinācijas kabinetu bez lieltirgotavas starpniecības, ka vakcinācijas kabinetos nepieciešamas -80 grādu saldētavas, ka iespējami zudumi līdz 20% u.c. Vakcīnas ražotāji komentēt tabulas patiesumu atteikušies.

"Re:Baltica" vēl neesot pārbaudījusi, tieši kādas instrukcijas Henkuzena prezentācijas dienā bija pieejamas Eiropas zāļu aģentūrai un Veselības ministrijai, jo pašlaik tās jau ir atjaunotas, bet novembrī tās varēja būt nepilnīgākas. ZVA uzsver, ka tieši tas arī esot iemesls neatbilstībām prezentācijā - tobrīd "BioNTech/Pfizer" vakcīna nebija reģistrēta un attiecīgi lietošanas instrukcija nav bijusi pieejama.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 10:44

Jaunākās diskusijas